Народні обранці змогли висловити своє «за» щодо проекту кошторису країни з першими півнями. Документ доопрацьовували ближче до опівночі в синхронному режимі у Будинку уряду на позачерговому засіданні Кабміну й у Верховній Раді — під час засідання Бюджетного комітету парламенту. Врешті о 3.02 доопрацьований урядовцями проект закону про держбюджет дійшов до «голосувальників». Парламентаріям запропонували підтримати оновлений документ з дефіцитом у 3,7% ВВП, доходами 595 мільярдів гривень і видатками 667,7 мільярда. Абсолютний показник граничного дефіциту держбюджету залишився без змін — 83,7 мільярда гривень, як і граничний показник державного боргу — 1,5 трильйона гривень. Показник держгарантій становить 28,2 мільйона гривень, а обсяг запозичень — 202,997 мільярда гривень. В оновленому документі закладено прожитковий мінімум із 1 січня 2016 року на рівні 1330 гривень, з 1 травня — 1399 гривень, а з 1 грудня — 1496 гривень. Розмір мінімальної зарплати також поступово зростатиме: з 1 січня — до 1378 гривень, з 1 травня — до 1450 гривень і з 1 грудня — до 1550 гривень.

Цей проект перетворився на повноцінний закон о 4.08. За нього народні обранці віддали 263 свої голоси опісля доповіді міністра фінансів Наталії Яресько. Вона повідомила, що урядовці, корегуючи документ, врахували близько 20 різних змін, потреба в яких виникла після ухвалення багатьох документів, пов’язаних із новим бюджетним та податковим кодексами.

«Закон про Держбюджет на 2016 рік підтримало Міністерство фінансів США та посольства країн «Великої сімки» в Україні. Дефіцит залишається в межах маяків МВФ, — сказала Наталія Яресько. — На 2016 рік передбачено дефіцит на рівні 3,7% ВВП у межах маяка МВФ проти 4,1% ВВП — в 2015 році».

600 пропозицій та вирок МВФ

Про те, що бюджетний комітет парламенту підтримав пропозиції щодо змін і доповнень статей бюджету, включаючи перерозподіл коштів на програми Мінкультури, Міноборони та МОЗ, заявив його представник Сергій Мельник. Загалом було понад 600 пропозицій. І до 1 березня Кабмін має подати проект змін до бюджету з урахуванням ресурсних пропозицій. Крапку на обговоренні проекту закону поставив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. «Ми підтримуємо всі пропозиції депутатських фракцій, спрямовані на економічну стабілізацію. Нам потрібно й надалі працювати — не лише над цим бюджетом, а й над усіма реформами: як у податках, так і в медицині та освіті. І я залишаюся оптимістом. Ми здатні проводити реформи і досягати результату. Єдність — це наша запорука успіху, — сказав він. — Уряд підтримує всі пропозиції депутатських фракцій, спрямовані на економічну стабілізацію країни. Зокрема для фінансування діяльності МЗС до 200 запланованих мільйонів гривень додаються 124 мільйони гривень».

Враховано й пропозицію створити експортно-кредитне агентство, засновником якого має стати «Укрексімбанк», надати 400 мільйонів гривень для Державної служби з надзвичайних ситуацій та відновлення програми із забезпечення медичних установ мамографами.

Арсеній Яценюк нагадав, що наступного року передбачено зростання соціальних стандартів на 12%.

Окремо Прем’єр сказав, що «Укрнафта» має до кінця поточного року сплатити 1,8 мільярда гривень дивідендів. Парламент підтримав пропозицію Кабміну щодо внесення змін до закону України про акціонерні товариства, завдяки яким держава повернула контроль над цією компанією. «Уряд провів спостережну раду та загальні збори акціонерів, і британського громадянина Марка Роллінза було призначено загальними зборами акціонерів керівником компанії «Укрнафта», — передає його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. — Я попередив його, що невиконання зобов’язання тягне за собою звільнення з посади і штрафні санкції».

Арсеній Яценюк також розповів про 40 мільйонів гривень на фінансування діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. Передбачено й кошти на закупівлю телевізійних проектів у кримськотатарського каналу АТR.

А ось пункт про 24 мільйони гривень на проведення всеукраїнського фестивалю патріотичної пісні «Будь вільний» вилучено — цю норму передають на фінансування Міністерству закордонних справ.

Опісля успішного ухвалення закону про держбюджет на наступний рік Наталія Яресько написала на своїй сторінці у Facebook: «Отримання наступного траншу МВФ та іншої, пов’язаної з ним фінансової підтримки, залежить від того, чи залишився бюджет після всіх змін у Раді таким, що відповідає цілям нашої програми з МВФ, тобто чи залишився він збалансованим та відповідальним. Відповідність ухвалених законопроектів принципам та цілям програми співробітництва України з МВФ «Механізм розширеного фінансування» аналізуватимуть спеціалісти Міжнародного валютного фонду окремо».

А Голова Верховної Ради Володимир Гройсман провів брифінг, де й наголосив, що підтримкою закону про держбюджет на 2016 рік народні депутати «розчарували тих, хто хотів дестабілізувати ситуацію в Україні, починаючи з фінансової і завершуючи політичною кризою». Новий кошторис, за його словами, дасть змогу зменшити тиск на систему оплати праці, що виведе з тіні заробітну плату, збереже малий і середній бізнес, підтримає аграріїв, підтримає українські села.

«Будемо йти далі і продовжувати роботу, щоб саме цей бюджет був чітким планом дій щодо стратегії розвитку нашої країни і потужної економіки», — передає його слова парламентська прес-служба.

До речі, на початку наступної сесії Верховної Ради профільні комітети і депутати спільно з Кабінетом Міністрів мають розробити комплексний чіткий план дій з відродження національної економіки. Також Володимир Гройсман вважає актуальним питання про переформатування Кабміну.

Що збалансувало кошторисну базу?

Бюджетному процесу передували ухвали змін до Бюджетного кодексу. Вони дають змогу повною мірою реалізувати плани з виконання бюджету на 2016 рік. Ключовою нормою документа є надання Мінфіну права здійснювати у 1-му кварталі 2016 року держзапозичення для погашення й обслуговування боргу — в межах затверджених видатків. Запроваджується й норма про погодження індикативних планів митних зборів з бюджетним комітетом ВР, а також передбачено експеримент — до січня 2017 року — щодо фінансового забезпечення заходів з розвитку доріг у Волинській, Львівській, Одеській та Чернівецькій областях і місті Києві.

Підтримано й зміни до Податкового кодексу. Це компромісне рішення щодо податкових змін, потрібних для виконання дохідної частини державного бюджету на 2016 рік.

Зокрема Міністерство фінансів розробило, а Верховна Рада ухвалила проекти законів про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році; про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо узгодження норм Бюджетного кодексу зі змінами до галузевого та податкового законодавства); про внесення змін до додатка №3 до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік» щодо видатків Пенсійного фонду України; про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності; про внесення зміни до Закону «Про управління об’єктами державної власності» (щодо права отримання частини чистого прибутку (доходу)); про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо стабілізації фінансового стану держави та вдосконалення окремих положень соціальної політики).

Так, наприклад, з 1 січня 2016 року скасовано дію додаткового імпортного збору, який мав діяти до 25 лютого 2016 року (за заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності віддали голоси 268 народних депутатів); ухвалено 231 «за» закон, що зобов’язує унітарні державні підприємства і підприємства з держчасткою відраховувати не менш як 30% чистого прибутку (доходу) до державного бюджету з 1 січня 2016 року (йдеться про внесення змін до закону «Про управління об’єктами держвласності»). Верховна Рада передала обов’язки фінансування державних соціальних видатків на рівень місцевих бюджетів, що скорочує їх розмір, а також посилює контроль за їх одержувачами, ухвалила в цілому законопроект, що передбачає виділення 14 мільярдів бюджетних коштів на покриття дефіциту Пенсійного фонду на початку 2016 року шляхом зменшення коштів, що перераховуються на субвенції місцевим бюджетам та обслуговування державного боргу.

Парламентарії також затвердили низку законодавчих змін, які стосуються системи оподаткування для виконання дохідної частини бюджету — 2016. Йдеться про зниження ставки ЄСВ у 2016 році до 22% і скасування стягування ЄСВ із заробітної плати (доходу) фізичних осіб. З 1 січня запроваджується зниження ставок рентних платежів для видобування природного газу і скасовується спеціальний імпортний збір, звільняється від оподаткування міжнародна технічна допомога, а ще запроваджується електронна акцизна накладна для детінізації ринку пального.

«Я залишаюся оптимістом. Ми здатні проводити реформи
і досягати результату. Єдність — це наша запорука успіху».

 

Арсеній ЯЦЕНЮК,
Прем’єр-міністр

 

«Ми розчарували тих, хто хотів дестабілізувати ситуацію в Україні,
 
починаючи зфінансової і завершуючи політичною кризою».

 

Володимир ГРОЙСМАН,
Голова Верховної Ради