У Ріо-де-Жанейро нарешті прозвучав український державний гімн. Одинадцятого дня Олімпійських ігор Україна здобула довгоочікуване «золото». На першу сходинку п’єдесталу піднявся гімнаст Олег Верняєв, якого було визнано найкращим у вправах на паралельних брусах. Це вже друга медаль, яку Олег здобув у Ріо. До цього він став срібним призером в індивідуальному багатоборстві.

Олег Верняєв виступав шостим серед восьми учасників і отримав від суддів 16,041 бала, які дали йому змогу обігнати всіх суперників. Кубинець Манірік Лардует і японець Рехей Като не зуміли обійти українця. «Срібло» в цій дисципліні завоював американець Данелл Лейва, «бронзу» — росіянин Давид Бєлявський.

Нарешті й наш гімн пролунав у Бразилії. Фото з сайту noc-ukr.org

Олег Верняєв народився у вересні 1993 року в Донецьку. На Олімпіаді в Лондоні чотири роки тому став одинадцятим в особистій першості й четвертим — у командній. Торік він став першим українцем, який завоював Кубок світу зі спортивної гімнастики. Паралельні бруси — це коронний снаряд Олега. У цій дисципліні він виграв чемпіонат світу, чемпіонат Європи, Європейські ігри.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман привітав українців із першою золотою медаллю, повідомляє Урядовий портал. «Великою радістю для українців став перший переконливий успіх Олега Верняєва у Ріо — ще 11 серпня, коли в абсолютній першості він виборов для нашої країни срібну медаль. Сьогодні наш гімнаст отримав ще одну медаль — золоту. Це перше наше олімпійське «золото», і вірю, що попереду — нові перемоги», — зазначив Прем’єр.

Незабаром після звістки про перше «золото» в Ріо українці почули ще одну радісну новину: Богдан Бондаренко у змаганнях зі стрибків у висоту посів третє місце.

Наш спортсмен подолав планку на висоті 2 метри 33 сантиметри. Чемпіоном Олімпійських ігор у цьому виді програми став канадець Дерек Друен (2,38), срібним призером — Мутаз Барші з Катару (2,36).

Богдан Бондаренко дострибнув до третього місця.

Богдан Бондаренко розповів про свій виступ на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро в інтерв’ю  УНІАН, зазначивши, що підійшов до фіналу далеко не в ліпшій формі. «На жаль, краще виступити я не зміг із цілком об’єктивних причин — застуди, яку підхопив, уже перебуваючи у Бразилії, — сказав Богдан Бондаренко. — Ще кілька днів тому був у чудовій формі, кращій у житті, але коли ми прилетіли сюди і почали тренуватися, зліг з високою температурою.

Правду кажучи, тоді навіть збирався все кинути і поїхати додому». Призер визнає, що йому дуже шкода втрачати золоту медаль, але «це життя, нічого не вдієш». Тож за підсумками 11 днів змагань на рахунку збірної України вже сім нагород: золота, 4 срібні та 2 бронзові.

Президент Петро Порошенко привітав Олега Верняєва та Богдана Бондаренка зі здобуттям медалей на Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро. «Так!!! Олег Верняєв здобуває золоту медаль! Блискучий результат! Пишаємось і щиро вітаємо тебе, Олеже! Вітаємо Богдана Бондаренка! Український спортсмен здобуває бронзову нагороду Олімпійських ігор!» — написав Президент на своїй сторінці у Twitter. 

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»