Днями в зону проведення АТО вирушили понад 60 військових священиків (капеланів) Української православної церкви Київського патріархату. Зараз вони вже перебувають у військових частинах і на блокпостах. Проводжав їх та говорив напутні слова митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан (Яременко). Кореспондент «УК» поспілкувався з ним і розпитав, хто і як готує капеланів до служіння на передовій та що найбільше його вразило під час неодноразових поїздок на Донеччину й Луганщину.

— Владико, що б ви хотіли сказати воїнам, які нині на передовій?Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан. Фото Володимира ЗАЇКИ

— Вони завжди повинні пам’ятати, ще перебувають на передовій нашого майбутнього, і це запорука вільного життя кожного українця і держави загалом. Хочу нагадати їм, що війна не триватиме вічно, а спогади про тимчасове перебування там, де вони ризикували життям, стануть золотим запасом їхньої душі. З яким не соромно буде дивитися в очі нащадкам, рідним, друзям і навіть предкам, з якими ми всі зустрінемось у вічному житті, на яке сподіваємося.

Священики, усвідомлюючи всю відповідальність, їдуть у зону АТО, щоб розділити з нашими воїнами побутові труднощі і, якщо так вийде, навіть скорботи.

— Які настанови даєте капеланам перед тим, як вони вирушать на схід виконувати свою нелегку, але таку потрібну місію?

— Настанови даю не я, а викладачі. Перед від’їздом у зону АТО священики проходять триденне спеціальне навчання: їм читають лекції і розповідають про специфіку перебування в зоні АТО. Передовсім йдеться про дотримання військової таємниці. Також навчають, як правильно виводити хлопців із психологічних стресів, як входити і виходити з бою тощо. І, звісно, пояснюють специфіку спілкування з місцевим населенням.

Не секрет, що серед військових є й ті, хто зловживає алкоголем. Священик повинен з таким хлопцем попрацювати і переконати його кинути шкідливу звичку. А щоб показати позитивний приклад, окремі капелани перед поїздкою в зону АТО приймають обітницю тверезості.

—  Хто і як складає графік занять?

— Це робиться у тісній нашій співпраці з представниками Міноборони та Генштабу. Деяких викладачів надають вони, декого шукаємо ми. У нас добре налагоджена співпраця, адже Міноборони й Генштаб бачать позитивні результати від перебування капеланів у зоні АТО.

—  Священик на передовій почасти виконує роль психолога…

— Ми це розуміємо, тому серед викладачів, які готують капеланів до поїздки в зону АТО, є доктор медичних наук Олег Чабан з Національного медуніверситету імені О. Богомольця. Це психолог світової величини, який викладає капеланам основи психіатричної і психологічної допомоги в польових умовах. Завдяки йому ми дізнались про різницю між дебрифінгом (занурення в ті стани, які переживав воїн, щоб допомогти йому їх пережити інакше) і реабілітацією. Багато психологів пропонують задіювати методику дебрифінгу, а він, навпаки, вважає, що зараз цього робити не варто. Зауважує, що людину, яка повернулась із зони АТО, не можна повторно занурювати в той стан, а треба відводити від нього: він має якомога швидше стати мирним жителем, а не повертатись у своїх відчуттях на війну.

Піднімати бойовий дух солдатам допомагає і добре слово священика. Фото надане прес-службою Міноборони

— Скільки капеланів цього разу їдуть у зону АТО?

— Служіння в ролі військового священика добровільне. Щомісяця ті, хто вирушає на схід, приїжджають у Київ у Золотоверхий Михайлівський собор на навчання. У першій групі, яка поїхала в зону АТО, було 36 осіб, у наступній — 79, а у жовтні їде 68. За правилами перебування священиків у зоні АТО, встановленими Священним Синодом, вони мають туди їхати на місяць через три місяці. Але багато хто бажає залишитись і на наступний місяць. Наприклад, з попередньої ротації у нас залишилось 23 капелани з тих 79, які поїхали.

—  Ви також не раз були на буремному сході…

— Рік тому, коли все лише починалось і Щастя щойно визволили, а Слов’янськ та Краматорськ ще були захоплені, ми були в зоні АТО і безпосередньо на передовій. Нещодавно знову відвідали всі сектори, провідали наших священиків, познайомились із командуванням штабів, вирішили поточні питання. До речі, в кожному секторі є наш координатор — священик, з ними теж узгодили подальшу роботу.

ДОСЬЄ «УК»

Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан (в миру Олег Васильович Яременко). Народився 1967 року в Житомирі. Закінчив Київський політехнічний інститут, факультет електронної техніки. 1994 року вступив до Київської духовної семінарії, після закінчення якої продовжив навчання в Київській духовній академії.

2002 року Святійшим Патріархом Філаретом був возведений у сан ігумена. 2009 року піднесений до сану архієпископа. З 2012 року Указом Святійшого Патріарха Філарета возведений у сан митрополита.

ДОВІДКА «УК»

За час проведення АТО в районах виконання бойових завдань перебувало понад 850 капеланів від УПЦ Київського патріархату, Української греко-католицької церкви, Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн-баптистів, Всеукраїнського союзу церков Християн Віри Євангельської–П’ятидесятників, Союзу вільних церков християн євангельської віри України та таких релігійних організацій, як Міжконфесійні батальйони військових капеланів тощо.

Нині в зоні АТО душпастирську опіку здійснюють 110 капеланів. Більшість із них — священнослужителі УПЦ КП.