У березні цього року «Урядовий кур’єр» писав про злиденне життя кримських протитуберкульознихоздоровниць. З’ясувалося, що воно має безліч проблем — і в плані фінансування за остаточним принципом, і в дотриманні законів щодо майна та земель оздоровчих закладів. Пройшло півроку, і газета поцікавилася в прокуратурі АР Крим, що вдалося зробити за цей час. Особливо для вирішення наболілого питання — незаконного придбання фізичними та юридичними особами права власності на землі санаторіїв та майно. 

Як виявилося, схем, за якими заповзяті підприємці розтягують дорогоцінні землі та майно кримських оздоровниць, не так уже й багато. Найбільш розповсюджена — прийняття незаконних рішень головними лікарями установ і керівниками органів місцевого самоврядування. Вони користуються тим, що у більшості закладів немає держактів на землю.

«Саме це дає можливість вищезгаданим особам виділяти земельні ділянки, попри те, що територія оздоровниць уже склалась історично, — констатує Станіслав Кулібаба, начальник відділу захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин прокуратури АРК. — Відсутність встановлених кордонів є перешкодою для запобігання таким діям». 

Відпрацьовані схеми

Привласненню земель сприяє і неправомірне відчуження майна оздоровниць. Укладання угод оренди і проведення ремонтних робіт у цих приміщеннях на суму понад 25% від вартості майна дає можливість орендарям претендувати на першочерговий його викуп. Здійснивши це, розпочинається оформлення земельних ділянок під цим майном.

Варто нагадати про ситуацію, яка склалася у сумнозвісному дитячому протитуберкульозному санаторії «Юність». Приватна фірма за такою схемою отримала право власності на кліматичні павільйони, «відремонтувавши» їх до невпізнанності. Так на пляжі повстала вілла, звісно, не для хворих дітей. Разом із павільйонами прибрали до рук і майже два гектари території оздоровниці. Право на власність закріпили рішеннями судів. Прокуратурі вдалося тільки скасувати рішення селищної ради щодо землі, яка не перебуває під уже втраченими для оздоровниці будівлями. «На жаль, вілли на пляжі ми повинні сприймати як дійсність. Адже все, що можна було у цій справі оскаржити в судовому порядку, ми оскаржили», — зауважив Станіслав Кулібаба.

Водночас прокуратурі вдалося поставити крапку і відстояти у судах майно іншого протитуберкульозного закладу — санаторію «Москва». Боротьба за квадратні метри була спровокована рішенням Сімеїзької селищної ради, яка надала право комерційній структурі оформити на себе майно дитячого закладу.

Додає клопотів прокуратурі у відстоюванні інтересів оздоровниць різне трактування одних і тих самих статей законів судовими інстанціями. Ваги Феміди досить часто коливають — і в бік прокуратури, яка відстоює землі оздоровниць, і в бік нових «законослухняних» власників земельних ділянок.

Крапку ставити зарано

На сьогодні наглядовим відомством за незаконне відчуження земель в оздоровчих установах відкрито шість кримінальних проваджень, пред’явлено 21 позов на суму понад 80 мільйонів гривень. «Прокурорськими перевірками було встановлено зменшення кордонів оздоровниць (окрім тих, що належать Укрпрофоздоровниці) на 15 гектарів, з них щодо 10 гектарів уже винесені рішення судів, тобто вони повернуті лікувальним закладам, — констатує начальник відділу прокуратури АР Крим. — Але ще багато спорів перебуває в судах. Однак будемо прагнути остаточного повернення 15 гектарів дорогоцінної землі».

Зокрема, за представленнями прокурора Ялти було відмінено 18 рішень щодо незаконно вилучених земель спеціалізованого санаторію ім. О. О. Боброва. Площа ділянок становить три гектари, а їхня вартість перевищує 20 мільйонів гривень. Але не так швидко всі ділянки зможуть остаточно повернутися у розпорядження закладу, бо на деяких із них уже зведені споруди, які належать людям за правом власності. «Нами внесене подання до Державної архітектурно-будівельної інспекції про відміну зареєстрованих декларацій щодо прийняття в експлуатацію завершених об’єктів будівництва на території оздоровниці, — повідомив  начальник відділу прокуратури. — Нині вже скасовано три декларації, наступний крок — звернення до суду про знесення цих трьох споруд». Попри певну позитивну динаміку щодо повернення земель та майна, оздоровницю ще буде «лихоманити». В судах ще вистачає позовних заяв на незаконні дії і фізичних, і юридичних осіб. Власники незаконно отриманого майна теж не сидять склавши руки — не лінуються проходити всі судові інстанції. І так відбувається у кожному оздоровчому закладі, який потрапив у поле зору бізнесменів.

Уразливість та привабливість санаторських земель цього року ледь не позбавила протитуберкульозну оздоровницю «Долосси» понад 16 гектарів землі. Ось якою може бути щедрою Масандрівська селищна рада, яка своїм рішенням просто анулювала держакт закладу на землю. Прокуратура відразу відреагувала на таке зухвале рішення і внесла подання про його відміну.

Але депутатами воно було відхилене! Та наглядовому відомству не вперше  доводиться сперечатися з подібними рішеннями. Було направлене повторне подання, за яким рішення сесії врешті-решт визнане незаконним та відмінено. Нині за цією справою розпочато кримінальне провадження, ним займається ялтинська міліція.

Як бачимо, поставити всі крапки над «і» у земельних та майнових проблемах кримських оздоровниць украй непросто. Як зазначив Станіслав Кулібаба, ситуація щодо незаконних рішень про відчуження майна та землі оздоровниць усе-таки змінюється на краще. «Після всіх проведених прокуратурою перевірок, порушених кримінальних справ, розслідувань, передачі справ до судів бажання зазіхати на народне добро у керівництва оздоровниць та місцевого самоврядування значно поменшало. Всі прекрасно розуміють, яка відповідальність за це передбачена», — зазначив начальник відділу наглядового відомства.

Яскравим підтвердженням того є винесений наприкінці того року вирок суду колишньому голові міста Алупки Андрію Харитонову та двом його підлеглим — архітектору й землевпоряднику. Вони були визнані винними у незаконному відчужені земель санаторію ім. О. О. Боброва. Всі отримали умовні терміни та неможливість посідати керівні посади.