Під час реформування правоохоронних органів чисельність міліціонерів скоротиться на 20%. Про це під час прес-конференції розповів заступник міністра внутрішніх справ Тігран Авакян. За його словами, буде скорочено також кількість навчальних закладів системи МВС, що дасть можливість отримати додаткові кошти.

Поліція з новими повноваженнями

У рамках реформи внутрішніх справ, яку напрацьовано разом з представниками громадськості, планують здійснити низку істотних змін. По-перше, міліцію перейменують на поліцію, оскільки міліція ще з радянських часів означає збройне народне ополчення, а поліція — це професійний правоохоронний орган, який працює, уникаючи каральних функцій.

«Суть нашої реформи закладено в Угоді про асоціацію України з Європейським Союзом. Зокрема в розділі ІІІ «Юстиція, свобода та безпека», — роз’яснив Тігран Авакян. — Саме цей документ є нашою основною концепцією реформування, і дотримання його за допомогою рамкового плану дій з виконання, першочергові кроки в якому розраховано з 2014 по 2017 рік, є нашою робочою картою для здійснення запланованих реформ. Квінтесенцією цих реформ є створення сервісу послуг для населення».

Щоб люди відчули, що система змінюється, а не відбувається якась чергова імітація, як це було за часів колишньої влади, до підготовки реформи залучено правозахисників.

Робота над концепцією тривала п’ять місяців, проте один з її авторів, директор Центру досліджень правоохоронної діяльності Олег Мартиненко каже, що насправді ідея реформи МВС визрівала давно і стала результатом багаторічного досвіду спілкування правозахисників з міліцейською системою, яка взагалі не мала жодних уявлень про права людини.

Тому експерти приділили чимало уваги громадському контролю за роботою органів МВС. Представники місцевого населення зможуть відвідувати райвідділи з метою перевірки стану справ у міліції. А людина, яка подала скаргу на дії поліцейського, зможе брати участь у внутрішньому розслідуванні.

Згідно з концепцією, оновлене МВС займатиметься правоохоронною діяльністю, захистом конституційного ладу і територіальною обороною, міграційною діяльністю, охороною державного кордону, цивільним захистом населення і пожежно-рятувальними роботами.

При цьому буде ліквідовано такі органи, як ГУБОЗ, транспортна міліція, ветеринарна міліція, міліція у справах дітей. Замість низки спецпідрозділів типу «Беркута» або «Грифона» створять єдиний спецпідрозділ на кшталт американського SWAT. Такий спецпідрозділ в американських правоохоронних органах використовує легке озброєння армійського типу та спеціальні тактики в операціях із високим ризиком, в яких потрібні здібності та навички, що виходять за межі можливостей звичайних поліцейських. Серед завдань, які виконує SWAT, — звільнення заручників, рятування поліцейських і цивільних, які потрапили під обстріл, контртерористичні операції в містах, забезпечення підтримки під час рейдів проти наркомафії, арештів за судовим ордером, обшуків підозрюваних, боротьба з вуличними заворушеннями.

Нова реформа має змінити не лише назву, а й ставлення до роботи. Фото з сайту m.abc17news.com

Без політики

Політичною фігурою в МВС буде лише міністр, керівників підрозділів міністерства (національної поліції, Нацгвардії, прикордонної служби, міграційної служби, служби з надзвичайних ситуацій) обиратимуть суто за професійним принципом, їх призначення або звільнення не залежатиме від зміни політичної влади. Всі співробітники МВС (не тільки керівництво, а й рядові співробітники) повинні будуть пройти переатестацію згідно з законом про люстрацію.

«Ми не ділимо співробітників на давніх і нових. Я б головним критерієм визначив професіоналізм у роботі, — зазначає Тігран Авакян. — Велика кількість давніх співробітників, зокрема ДАІ та колишнього спецпідрозділу ДАІ «Кобра», нині героїчно захищають Україну і державну незалежність у рамках проведення Антитерористичної операції. Як і більшість спецпідрозділу «Беркут».

Концепцією також передбачено, що в населених пунктах співробітники ДАІ та ППС спільно патрулюватимуть вулиці. За словами авторів концепції, для ППС ходити пішки по вулицях — це вчорашній день, їм потрібна мобільність навіть більше, ніж інспекторам ДАІ. Крім того, у ДАІ заберуть функції, не властиві поліції, — реєстрації автотранспорту і видачі водійських посвідчень.

Основні функції з охорони правопорядку здійснюватимуть дільничні інспектори спільно з ППС. У містах буде створено муніципальну поліцію подвійного підпорядкування — органам місцевого самоврядування та МВС.

«Визначати якість і стандарти роботи муніципальної поліції, безумовно, буде як МВС, так і місцева влада, — розповів заступник міністра. — Але є деякі зауваження в цьому сенсі: не всі міста зараз здатні профінансувати муніципальну поліцію. Тим містам, які не в змозі забезпечити належне фінансування, МВС допомагатиме. Де це поки що неможливо, ми працюватимемо в такому режимі, як зараз, і створюватимемо нові умови для переходу на муніципальну поліцію».

Значно скоротять кількість працівників правоохоронних органів — зі 376 міліціонерів на 100 тисяч населення до 300 поліцейських згідно зі стандартами ООН. Поліція буде демілітаризована, тобто стане цивільнішою: в погонах залишиться лише частина поліцейських.

А ще скоротять кількість вищих навчальних закладів, де готують майбутніх працівників внутрішніх справ. Адже випускників таких вишів щорічно набагато більше, ніж вакансій в органах МВС. Отримавши дипломи, не всі випускники потім ідуть працювати в міліцію.

«Ми не можемо собі дозволити таку розкіш — готувати співробітників для інших відомств. А завдяки скороченню отримаємо додаткові кошти», — зазначив заступник міністра.

Він також пообіцяв, що під час проведення реформи обов’язково буде збільшено зарплату правоохоронців. Адже співробітник міліції, який отримує заробітну плату 1800 гривень на місяць, не може забезпечити ні себе, ні родину.

«Головна мета реформи — дати змогу працівникам органів внутрішніх справ якісно виконувати свої обов’язки», — резюмував заступник міністра.

АКТУАЛЬНО

Подолати корупцію в судах

У понеділок, 29 вересня, о 9 годині стартує відкриття Всеукраїнського тижня правових знань «Подолання корупції в судовій системі». Цей захід спрямовано на становлення прозорої та справедливої судової системи, якої нагально потребує суспільство. В рамках Всеукраїнського тижня правових знань з 29 вересня до 3 жовтня за адресою: м.Київ, вул. Артема, 73, 2-й поверх, надаватимуть консультації щодо антикорупційної поведінки громадян у відносинах із судами.  Також Міністерство юстиції відкрило гарячу телефонну лінію: (044) 486-42-09, на яку люди можуть телефонувати та надавати пропозиції щодо проведення судової реформи і подолання корупції в судовій системі, а також інформувати про подібні випадки.