Обдурити чи обікрасти дитину шахраєві дуже просто, адже вона не може постояти за себе. Тож ображати малечу — великий гріх. Та коли це стається, до захисту дітей долучається держава в особі прокурора.

Договір  дарування  визнано  недійсним

Так, Запорізька місцева прокуратура №1 вжила заходів представницького характеру в інтересах малолітньої дитини, спрямованих на захист її житлових та майнових прав. За результатами судового розгляду цивільної справи позовні вимоги прокуратури в інтересах дівчинки задоволено: за нею визнано право власності на дві п’яті частини житлового будинку в Бердянську. Об’єкт нерухомості вдалося витребувати на користь малечі з чужого незаконного володіння, а попередній договір про відчуження визнано недійсним.

— Наша прокуратура встановила, що малолітній дівчинці в порядку спадкування за законом після смерті батька й бабусі належить 2/5 частини житлового будинку в Бердянську, — зазначила керівник Запорізької місцевої прокуратури №1 Ірина Бутенко. — Проте отримати свідоцтво про прийняття спадщини після смерті близьких і зареєструвати право власності на успадковану нерухомість дитина не могла, бо невстановлені особи використали підроблене свідоцтво про право власності з недостовірними даними і двічі відчужили її частину будинку в Бердянську. Зокрема у серпні і жовтні 2014 року оформили й нотаріально посвідчили договори  дарування цього об’єкта нерухомості. Торік у червні прокурор Жовтневого району Запоріжжя (нині керівник Запорізької місцевої прокуратури №1) в інтересах цієї дитини пред’явила до Бердянського міськрайсуду позовну заяву про визнання за дівчинкою права власності цієї частини будинку і витребування майна з чужого незаконного володіння на користь дитини, а також визнання договору дарування недійсним. Суд позовні вимоги прокуратури задовольнив.

Права дітей-сиріт на житло захищає держава. Фото з сайту 7razvodov.com

Бердянська міжрайонна прокуратура захистила житлові права ще однієї малолітньої дитини, позбавленої батьківського піклування. Так, за даними начальника відділу прокуратури Запорізької області Андрія Каленика, маленька дівчинка перебувала під опікою бабусі й жила у неї. В іншій квартирі (вона не була приватизованою), право на користування якою зберігалося за дитиною, жив знайомий цієї сім’ї. Прокуратура встановила, що він усупереч законодавству без згоди опікуна дитини, органу опіки та піклування зареєстрував і вселив у квартиру свого родича. Ці його дії порушили житлові права дитини, бо надалі, під час приватизації цього житла, з’явилися б проблеми. Згідно із Законом «Про приватизацію державного житлового фонду» кількість зареєстрованих осіб у квартирі має велике значення: включення сторонніх осіб призведе до зменшення частки житла на кожну особу. У добровільному порядку це питання вирішено не було. Тож прокуратура звернулася з позовом до Бердянського міськрайонного суду про виселення сторонньої особи з цієї квартири. Рішенням суду позовні вимоги прокуратури задоволено. В апеляційній інстанції рішення суду першої інстанції залишено без змін. Сторонню особу вже виселено і знято з реєстрації за адресою житла дитини.

Неуважні  нотаріуси

Задоволено й позовну заяву Бердянської місцевої прокуратури на захист спадкових прав двох малих дітей-сиріт, які перебувають на первинному обліку служби у справах дітей Бердянської РДА, мають право на житловий будинок та земельну ділянку після смерті своїх батьків загальною вартістю 245 тисяч гривень. Згідно із законом діти як спадкоємці першої черги вважаються такими, що прийняли спадщину. Проте постановою державного нотаріуса малолітнім дітям було відмовлено у вчиненні відповідної дії і видачі свідоцтва про право на спадщину через брак правовстановлюючих документів на майно. Документів не було, тому що батьки не встигли зареєструвати своє право власності на житло. Для поновлення спадкових прав дітей-сиріт Бердянська місцева прокуратура подала позовну заяву, а місцевий райсуд задовольнив вимоги наглядового відомства, постановивши визнати за сиротами право власності на спадкове майно після смерті батьків.

Невдовзі прокуратура повернула ще одній сироті квартиру, незаконно відчужену шахраями за підробленими документами у нотаріуса.

Як повідомив Андрій Каленик, Бердянська міжрайонна прокуратура встановила, що дитині-сироті після смерті матері належала на праві власності трикімнатна квартира знову ж таки у Бердянську. Попри те що це право за дитиною оформлено згідно з вимогами законодавства, а також орган опіки та піклування призначив опікуна над цим житлом, торік у червні в квартирі дитини стала проживати стороння особа, ще й розпочала ремонтні роботи. За цим фактом поліція внесла дані в ЄРДР за ч. 3 ст. 190 КК України. Досудовим розслідуванням встановлено, що шахраї, діючи за попередньою змовою, прагнули незаконно заволодіти нерухомим майном сироти Р. шляхом підроблення документів, які вони надали в державну нотаріальну контору Дніпропетровська, навіть уклали договір купівлі-продажу бердянської квартири, яка належить неповнолітньому.

Законом передбачено, що для будь-яких правочинів щодо нерухомості, право власності на яку або право користування якою мають діти, потрібен попередній дозвіл органів опіки та  піклування. Однак прийомна мати неповнолітнього (вона законний представник дитини-сироти і має право на укладання правочинів від імені Р.) не мала наміру відчужувати квартиру, документів на право вчинення від її імені дій в інтересах неповнолітнього не підписувала. Та й виконавчий комітет Бердянської міськради не приймав рішення про надання дозволу органом опіки та піклування на відчуження цієї квартири, жодних засідань з цього приводу не проводили. Тож Бердянська міжрайонна прокуратура для захисту житлових прав сироти звернулася до суду з позовом про скасування рішення державного реєстратора про реєстрацію прав та їх обтяжень. Рішенням суду позовні вимоги прокуратури задоволено у повному обсязі, і житлові права дитини-сироти поновлено.

А ще в Запорізькій області прокуратура захищає в суді права дітей шахтарів на отримання стипендій. Так, Енергодарська місцева прокуратура встановила, що діти шахтарів одного з професійно-технічних навчальних закладів Василівського району отримували меншу стипендію, ніж передбачено законом, навіть меншу за рівень прожиткового мінімуму.

— Законом «Про підвищення престижності шахтарської праці» встановлено, що дітям, батьки яких шахтарі і мають стаж підземної роботи не менш як 15 років, передбачено гарантовану виплату стипендії розміром з прожитковий мінімум із коштів держбюджету, — продовжує Андрій Каленик, — тож місцева прокуратура стала на захист учнів і подала до суду позовні заяви про стягнення недорахованої стипендії на 73 тисячі гривень.

Запорізька прокуратура підтримує малечу не тільки в судах. Її фахівці також зустрічаються з дітьми і роблять їм приємні подарунки. Так, нещодавно на 55-річчя Матвіївської загальноосвітньої школи-інтернату вони приїхали в гості до діток із корисним подарунком — сучасним ноутбуком.