ПІСЛЯМОВА

На початку чергового олімпійського циклу Федерацію легкої атлетики очолив новий президент

Блискучий фініш луганчанки Єлизавети Бризгіної у фіналі жіночої естафети чотири по сто метрів став одним із найзахопливіших моментів легкоатлетичної програми літніх Ігор-2012. На доріжці Олімпійського стадіону в Лондоні український квартет фінішував третім з новим рекордом країни. Ця «бронза» стала нашою першою нагородою в спринтерській естафеті за всю історію незалежності.

На жаль, підтримати цей прорив Олесі Повх, Христини Стуй, Марії Ремінь і Єлизавети Бризгіної партнери по збірній не зуміли. Вітчизняні майстри бігу і стрибків привозили «золото» з Атланти, Афін і Сіднея. А ось у Пекіні зійти на найвищу сходинку п’єдесталу не судилося. Хоч у столицю Великої Британії прилетіли чемпіонка світу в потрійному стрибку Ольга Саладуха, олімпійська чемпіонка Пекіна Наталя Добринська, дворазова чемпіонка світу із сучасного п’ятиборства Вікторія Терещук.

За словами головного тренера збірної Олександра Апайчева, наші легкоатлети розраховували на повторення пекінського результату, де вони вибороли п’ять нагород. Надії не справдилися: одна срібна медаль і дві бронзові — надто скромний показник для нащадків слави Сергія Бубки і Жанни Пінтусевич.

Чому так сталося? Вже після повернення зі столиці Великої Британії додому стали відомі більш ніж дивні речі: протягом передолімпійського сезону на підготовку легкоатлетів до Олімпіади було виділено чималу суму грошей, але далеко не всі ці кошти дійшли за призначенням. Зокрема, згідно з документами було начебто проведено навчально-тренувальний збір у Кисловодську. Насправді ж база, звітні документи щодо якої подані, на той час уже була розформована. А загалом таких лжезборів із квітня 2011-го  по липень нинішнього року назбиралося аж десять.

Ці та багато інших фактів нецільового використання керівництвом збірної бюджетних коштів, виділених на підготовку спортсменів, виявила спеціальна комісія Держслужби молоді та спорту України, створена за наказом її голови Равіля Сафіулліна.

— Ми переконані, що Валерій Борзов не може залишатися президентом Федерації легкої атлетики, — заявила на спеціально скликаній прес-конференції бронзовий призер Олімпіади Єлизавета Бризгіна. — За 16 років його перебування на цій посаді не створено жодної нової бази. Він заслужена людина, але вважає, що нікому нічого не винен. Дійшло до того, що він ні з ким із нас навіть не вітається. Ми більше не хочемо працювати під його керівництвом.

На революційну ситуацію, що склалася, керівники  легкоатлетичного штабу відреагували досить своєрідно.

— Звинувачення деяких спортсменів та тренерів щодо нецільового використання бюджетних коштів є абсолютно необ∂рунтованим наклепом на адресу керівництва Федерації та численних членів легкоатлетичної громади, — йшлося в офіційній заяві ФЛАУ, яка була оприлюднена на її офіційному сайті. — Група осіб здійснює тиск на обласні федерації, тренерів штатної збірної, громадськість з метою дискредитації президента ФЛАУ Валерія Борзова.

Однак за рекомендацією членів комісії було звільнено з посад державного тренера збірної з легкої атлетики Валерія Александрова, головного тренера Олександра Апайчева, начальника команди Руслана Руссу і старшого тренера Костянтина Степанцова. Згодом гучний скандал, який розгорівся у штабі королеви спорту після завершення лондонської Олімпіади, отримав своє логічне продовження.

На звітно-виборній конференції Федерації, що відбулася на початку листопада, позбувся крісла Валерій Борзов, який очолював її протягом останніх шістнадцяти років. Новим президентом обрано Ігоря Гоцула. За його кандидатуру проголосувало 22 делегати конференції, один висловився проти, двоє утрималися.

Свого часу І. Гоцул протягом шести років був генеральним секретарем ФЛАУ. Першим віце-президентом обраний Євген Баженков, віце-президентами — олімпійські чемпіонки Ольга Бризгіна (мама Єлизавети Бризгіної) та Наталія Добринська, яка стала одним із найбільших легкоатлетичних розчарувань Лондона.

P. S. Коли матеріал готувався до друку, у стані королеви спорту вибухнув ще один гучний скандал. За результатами повторної перевірки допінг-проб, узятих під час Олімпіади-2004 в Афінах, у вживанні заборонених препаратів викрили  українського легкоатлета Юрія Білонога, який виграв «золото» у штовханні ядра. За правилами аналізи зберігаються вісім років — у серпні  Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) провело повторну перевірку 110 проб. П’ять тестів дали позитивний результат. Крім українця в порушенні антидопінгового законодавства були викриті росіяни Свєтлана Крівелева і Олег Перепеченов, білоруси Іван Тихон і Ірина Ятченко.

ОФІЦІЙНО

Равіль САФІУЛЛІН,
голова Державної служби молоді
та спорту України:

«Напередодні літніх Ігор-2012 у Лондоні на базі олімпійської підготовки в Кончі-Заспі під Києвом відбулося засідання комітету з підготовки України до проведення Олімпійських і Паралімпійських ігор, чемпіонатів світу та Європи під керівництвом Прем’єр-міністра Миколи Азарова. Прийнято рішення про спорудження на цій території нових спортивних об’єктів — плавального басейну, легкоатлетичного стадіону і багатофункціональної споруди із залами для боротьби, гімнастики, боксу і штанги. Будівництво цих споруд оцінено приблизно в 410 мільйонів гривень.