ЕНЕРГЕТИКА

Поставляти ядерне паливо в Україну буде не лише  російський ТВЕЛ,
а й американська компанія 

Віталій ЮРКІВ
для «Урядового кур’єра»

На початку наступного року НАЕК «Енергоатом» продовжить  постачання виробленого в Америці палива для  Запорізької   АЕС, альтернативного і  конкурентного російському, про це  заявила представник компанії в Україні Westinghouse  Світлана Меркулова. В  «Енергоатомі» повідомили, що постачання можуть початися вже з кінця цього року — на п’ятий енергоблок Запорізької АЕС і на другий блок Южно-Української АЕС надійде по 42 касети Westinghouse. На третьому енергоблоці Южно-Української АЕС зараз уже експлуатується 84 касети цієї компанії.

Розширити дослідну експлуатацію паливних зборок ТВЗ-W на Запорізькій АЕС представники держпідприємства і компанії домовилися нещодавно, повідомляють ЗМІ.  Разом з тим Westinghouse все ще не має ліцензій на промислову експлуатацію свого палива в Україні. Але фахівці Запорізької АЕС зараз проводять роботу з отримання об∂рунтувань та дозволів на використання палива ТВЗ-W, так  прокоментували ситуацію  у прес-службі НАЕК. Буде також проведена адаптація станційного обладнання до прийому та поводження з паливом цієї компанії.

За рахунок поставок американського палива Україна розраховує створити конкурентне середовище на своєму ринку. До цього часу основним постачальником палива для українських АЕС був російський ТВЕЛ. «Компанії прагнутимуть розширювати свою частку на ринку, у тому числі за рахунок комерційних переваг», — говорять енергетичні експерти.   Таким чином ринок «підстьобнув» їх до вдосконалення палива, підвищення його технічних характеристик і споживчих властивостей. За оцінками Міністерства енергетики та вугільної промисловості, на рік Україна закуповує ядерного палива на загальну суму близько $300 млн.

У ТВЕЛі заявляють, що завжди займалися питаннями якості та вже запропонували «Енергоатому» модифіковане паливо, яке показало хороші результати при випробуваннях на російських станціях. «Виробництво ТВЗ для реакторів ВВЕР — це традиційний для нас продукт, в який ми постійно інвестуємо і активно розвиваємо. Тому викликає сумнів, що за показниками якості або економіки інші збірки можуть перевершувати наші», — заявили в прес-службі компанії, повідомляють ЗМІ.

У Міненерго підтверджують, що ТВЕЛ давно запропонував новий вид палива, при експлуатації якого реактор працює довше, виробляє більше енергії та дає можливість  більш точно і плавно регулювати режими роботи. Гендиректор дослідного центру «Укратомбудконсалтинг» Володимир Казашин сказав, що, наприклад, з 36 касет нового палива ТВЕЛу можна потенційно отримати стільки ж енергії, скільки раніше з 45. При цьому російське паливо надає менше навантаження на корпус реактора, що актуально для України, де частина енергоблоків уже переступила 20-річний рубіж експлуатації.

Україні варто остаточно  визначитися з тим, хто поставляє їй ядерне паливо, каже член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима. «Якби з’явилася визначеність з постачальником, українські енергоблоки давно були б переведені на новий тип палива, що давало б додатковий економічний ефект», — вважає він.  Інші енергетичні експерти стверджують, що на енергетичному ринку  мають працювати кілька операторів, і те, що у нас з’явилася альтернатива російського палива, це дуже добре для держави. Адже коли є конкуренція, то і ціна знижується.