Хоч би як хотілося, зовсім без політики  в суботньому протистоянні чемпіона світу в суперважкій вазі за версіями  WBО, IBF, IBO та WBA Володимира Кличка і регулярного чемпіона за версією WBA Олександра Повєткіна не обійшлося.  Для частини вболівальників зустріч боксерів стала органічним продовженням недавніх торгових війн, тож і  «побоювалися»  деякі форумчани  у соцмережах,  чи на зацікавиться результатами бою головний санітарний лікар сусідньої держави; дехто проводив паралель між поєдинком та геополітичним вибором України, дехто нагадував, звідки насправді «єсть пошла» Русь.

Коли після  дванадцятираундового  поєдинку, в якому домінував українець, судді віддали перемогу Володимирові Кличку з  однаковим рахунком 119:104 і рефері підняв руку сильнішого,  «Олімпійський» потонув в азійському  улюлюканні й свисті. Розчути слова подяки від українського чемпіона на адресу вболівальницької аудиторії було годі. Цікаво, чи почули вони бодай слабкоголосу заявку свого  земляка тренуватися ще більше і цілком справедливе та  цивілізоване визнання  олімпійського чемпіона Афін: «Володя сьогодні був сильнішим»?

У надважкій вазі професійного боксу протягом останніх років сформувалася негласна ієрархія: домінують тут брати Клички, а за ними — кілька топових боксерів, яким не до снаги самим здолати вершину, зайняту Віталієм та Володимиром. Навіть чемпіонський пояс, яким володів Повєткін, йому вдалося отримати тільки після того, як WBA визнала Володимира Кличка суперчемпіоном і провела бій за вакантний титул  регулярного чемпіона між росіянином та узбеком Русланом Чагаєвим.  Однак завдяки  неабиякій промоції й солідному гонорару підвищену увагу  до протистояння було гарантовано.

Суботнього вечора резонансний поєдинок, окрім глядачів у спорткомплексі «Олімпійський», подивилася величезна армія телеглядачів та  інтернеткористувачів,  ще більше  небайдужих уже висловили свої думки всіма доступними способами, тож переказувати  перебіг подій  зайве. Варто зауважити лише, що мотивації та зарядженості  російському боксерові могло б вистачити не на один бій. Однак перший дзвіночок пролунав ще у другому раунді:  перший нокдаун, у який відправив Олександра наш співвітчизник, був вкрай небезпечний. До честі, Повєткін, який до 5 жовтня не зазнавав поразок на професійному ринзі, зміг  вирівнятися і навіть кілька разів зачепив суперника.

Уже до сьомого раунду українець повернув собі абсолютну перевагу та за допомогою кількох потужних ударів ще тричі відправив росіянина у нокдаун.  З огляду на загальну статистику ударів (а  їх Володимир Кличко завдав Олександрові Повєткіну  майже сто сорок лише в голову) після бою було зрозуміло: кому на прес-конференцію, а кому  до лікарів. Для Володимира Кличка ця перемога стала 61-ю при трьох поразках.

Президент Росії Володимир Путін, який 7 жовтня святкує свій день народження,  на поєдинку так і не з’явився, попри підвищені заходи безпеки, яких вживали в «Олімпійському». Приміром, українська співачка Джамала, яка в суботу виконувала український гімн перед боксерським поєдинком,  залишилася не задоволеною організацією бою. За її словами, в неї  забрали власний мікрофон, в який вона співає вже чотири роки й до якого звикла. «Принесли таку «совдепію»! У такий поганий мікрофон я не співала вже років із десять. Співала і весь час боролася з відчуттям, що ось-ось заплачу. Намагалася всю енергію вкласти в кожне слово», — заявила журналістам співачка. За цих обставин надзвичайно «технічно» вийшов із ситуації  співак Йосип Кобзон: гімн  Російської Федерації він «заспівав» під фонограму зі своїм ще  молодим голосом.

Після низки влучних ударів українця Повєткін ледь  втримався на ногах. Фото з сайту shjrt.yahoo.com

ОФІЦІЙНО

Президент України Віктор Янукович привітав чемпіона світу в суперважкій вазі за версіями  WBО, IBF, IBO та WBA Володимира Кличка з перемогою у двобої з Олександром Повєткіним. Він побажав Володимирові міцного здоров’я, щастя та подальших перемог в ім’я України.