НОКАУТ

Дванадцятий поспіль вдалий захист титулу IBF дався чемпіонові світу набагато легше за попередній поєдинок із Томпсоном 

Володимир Кличко, який нині володіє  поясами  WBA/IBF/WBO/IBO і найвпливовішого спеціалізованого журналу «Ринг»,  без особливих зусиль переміг офіційного претендента — американського боксера Тоні Томпсона  на прізвисько Тигр, відправивши його в нокаут у шостому раунді поєдинку за звання чемпіона світу в надважкій вазі за версією Міжнародної федерації боксу.

«Загалом я задоволений результатом. Відстояв звання і свої пояси. Гадаю, ті, хто бачив обидва наші бої, самі можуть оцінити різницю між ними», — сказав Володимир на післяматчевій прес-конференції.

Справді,  видовища не вийшло. Та й навряд чи могло бути. Чотири роки тому Томпсон, якому тоді було стільки, скільки Володі нині, — 36 років, вистояв до одинадцятого раунду, цього разу  впав значно  раніше.

Власне кажучи, саме «шанс панчера» був єдиною надією Томпсона на цей поєдинок. На один удар, котрий здатен вирішити долю двобою, може спромогтися будь-хто.  Ось тільки сам  Томпсон і замолоду  не вважався крутим нокаутером, а нині на це  годі було сподіватися. Час  на пенсію.

Рефері довелося  «рахувати пальці» у шостому раунді. Фото Укрінформу 

Та й важко не погодитися зі словами одного з експертів, який зазначив, що домінування українських братів у найпрестижнішому боксерському дивізіоні  сьогодні нагадує тотальну перевагу збірної Іспанії у грі мільйонів.  А ще з футболом бокс нині об’єднує те, що він уже вийшов на стадіони.

Кличко здобув чергову перемогу, показавши і клас, і вміння тримати удар (хоч і один), і здатність добивати — джентльменський набір, що вирізняє справжнього чемпіона світу.  Зрештою, вийшло чудове привітання тренеру Еммануелю Стюарту з днем народження: 51-ша перемога нокаутом із 58 виграшів на профі-ринзі.

Хто наступний? Коло  претендентів нині не таке вже й велике. Можливо, справжнім викликом для Володимира  буде змога здобути ще й титул WBC, котрий може залишитися вакантним, коли закінчить кар’єру Віталій?

Як відомо,  8 вересня у Москві чемпіон світу за версією WBC Віталій Кличко захищатиме свій титул проти німця сирійського походження Мануеля Чарра. Поєдинок відбудеться на арені спорткомплексу «Олімпійський». Та Віталій не готовий стверджувати, що це його останній бій, бо вирішив ухвалити остаточне рішення  після виборів до Верховної Ради.

А тим,  хто закидає  Кличкам, що наперед знаючи результат,  дивитися поєдинки нецікаво, і дорікає шляхетністю у ставленні до суперників, радимо готуватися до перегляду поєдинку Чисора — Хей. Британські боксери проведуть бій 14 липня на стадіоні «Аптон парк» у Лондоні, де свої домашні матчі грає футбольний клуб «Вест Хем Юнайтед».

Як відомо, ні в Хея, ні в Чисори немає британської боксерської ліцензії. Проте їм підставила плече Люксембурзька федерація, а продаж квитків і рекламні пропозиції зашкалюють. Тож брутальності й епатажу  в цьому дійстві не бракуватиме. Та чи буде власне бокс?..