НА СТАРТ!

Учора у  Донецьку розпочався VIII юнацький чемпіонат світу з легкої атлетики

Десятий день липня. Уранці місцеві вболівальники ще тільки робили прогнози щодо встановлення рекордів, а тим часом уже вдалося зафіксувати певні досягнення. Адже у популярних змаганнях беруть участь 1652 спортсмени з 178 країн — досі наймасовішим був чемпіонат дворічної давності у Франції, де змагалися 1322 представники 166 країн. Очікується також, що шахтарську столицю відвідає і значно більша, ніж раніше, кількість офіційних осіб — представників федерацій, суддів, тренерів, відомих спортсменів та інших гостей.

«Ми заздалегідь подбали про святкове оформлення міста на час проведення чемпіонату світу, церемоній його відкриття та закриття, — розповідає міський голова Донецька Олександр Лук’янченко. — Усі організаційні питання вирішено, а тому залишається подякувати керівникам Міністерства молоді та спорту України, федерації легкої атлетики, обласній владі за допомогу в підготовці спортивної інфраструктури міста». 

А найпершими змогли оцінити готовність господарів змагань легкоатлети із сонячних Мексики, Аргентини, Ямайки та Сальвадору, які насамперед звернули увагу на звичну для них спеку, а ще на ефективну роботу відповідних місцевих служб. Зокрема в міжнародному аеропорту «Донецьк» оформлення членів команд кількістю 69 осіб здійснювали українські прикордонники за попередніми списками, це зайняло всього кілька хвилин.

Президент Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій Ламін Діак і президент НОК України Сергій Бубка побажали юним спортсменам гучних рекордів. Фото УНIAН

«Попередній досвід, здобутий під час проведення Євро-2012, та новації, які застосовують прикордонники під час нинішніх пропускних операцій стосовно спортсменів та гостей чемпіонату, дають змогу істотно пришвидшити перетинання кордону», — зазначає прес-секретар Донецького прикордонного загону Едуард Нікітенко.

Для прибулих, як водиться,  завчасно підготували місця для проживання у найкращих готелях обласного центру, а також у студмістечку Донбаської національної академії будівництва та архітектури. Супроводжувати закордонних гостей беруться близько тисячі донецьких волонтерів, кожен з яких пройшов спеціальну підготовку, а ще багато з них мають досвід роботи на Євро-2012.

Гарантувати порядок і безпеку учасників змагань та численних уболівальників беруться понад 400 співробітників правоохоронних органів. За словами начальника міліції громадської безпеки Донецького міського управління міліції Миколи Крюченка, щоб не створювати заторів та інших перешкод для пересування людей, від перекриття автошляхів вирішили відмовитися. «Забезпечуватимемо порядок насамперед на спортивних об’єктах, де відбуваються тренування і змагання, а також у місцях проживання гостей», — зазначив він.

Протягом п’яти липневих днів юнаки й дівчата збірних з усіх куточків світу розіграють по 20 комплектів нагород у десяти бігових дисциплінах, по чотири комплекти — у стрибках, багатоборстві, метанні та спортивній ходьбі. Оскільки юнацький чемпіонат світу з легкої атлетики — некомерційні змагання, всі квитки на трибуни РСК «Олімпійський» безкоштовні. Вхід на стадіон —за флаєрами, які можна отримати у спеціальних пунктах, розташованих у  готелях, аеропорту, магазинах, розважальних центрах, спортивних манежах тощо.

Як відомо, символом VІІІ юнацького чемпіонату світу з легкої атлетики став ховрашок Остап, варіант якого намалював 12-річний місцевий школяр Данило Єсіпов. А одним з елементів у логотипі змагань став силует відомої донецької спортсменки, чемпіонки світу та Європи в потрійному стрибку Ольги Саладухи.