Європейський банк реконструкції і розвитку запускає Програму фінансування альтернативної енергетики в Україні (USELF), яка передбачає кредитне фінансування в обсязі 50 млн. євро для українських компаній, що інвестують у відновлювальні джерела енергії.

Як передає УНІАН, про це повідомив директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек. За його словами, додаткові 20 млн. євро в рамках програми буде надано міжнародною організацією Clean Technology Fund. Зокрема, передбачено позику до 15 млн. євро для фінансування виробництва електроенергії з відновлювальних джерел енергії, таких як вода, вітер, біомаса й сонячна енергія. Також передбачається, що в рамках програми можуть фінансуватися проекти з виробництва твердого палива з біомаси (пеллети).

Крім позик, програма фінансування альтернативної енергетики підтримає розвиток проектів, надаючи безкоштовну технічну допомогу. Вона фінансуватиметься Глобальним екологічним фондом.

Програма USELF розроблена на основі перевіреної моделі. Аналогічні проекти ЄБРР уже діють у країнах Східної Європи, в Центральній Азії і на Кавказі. Реалізація її має стати каталізатором інвестицій у відновлювальні джерела енергії, потенціал яких в Україні дуже значний. На сьогодні в рамках ініціативи ЄБРР з підтримки стійкої енергетики реалізовуються проекти загальною вартістю понад 20 млрд. євро у 27 країнах. Загальне зниження викидів від впровадження цих проектів сягає 27 млн. тонн на рік.