Заходи з ушанування жертв Голодомору 1932—1933 років відбулися у столиці за участі керівництва держави: Президента Віктора Януковича, його попередників — Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми, Віктора Ющенка, Прем’єр-міністра Миколи Азарова, Голови Верховної Ради Володимира Рибака.

Глава держави очолив скорботну ходу вздовж центральної алеї Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні». А потім урядовці разом із представниками громадськості встановили символічні композиції з колосків пшениці та квітів до скульптури «Гірка пам’ять дитинства».

Колоски й квіти як символ шани загиблим землякам. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Вже у виступі Віктор Янукович звернувся до учасників церемонії зі словами про те, що в ці хвилини присутні схиляють голови перед пам’яттю своїх загиблих співвітчизників. «Ми висловлюємо співчуття народам Білорусі, Казахстану, Росії, усім народам колишнього Радянського Союзу, які постраждали в ті роки, — сказав він та дав зрозуміти, що цього дня українці вшановують пам’ять жертв Голодомору у багатьох країнах світу. — Наше завдання — зберегти пам’ять про все, що відбулося на українській землі: і героїчне, і трагічне. Спільна пам’ять та спільна історія мають об’єднувати нас, робити сильнішими. Це фундамент нашого майбутнього».

Зокрема, глава держави наголосив на важливості консолідації українського суспільства. Він закликав учасників церемонії відкинути всі політичні дискусії — натомість бути єдиними. «У цей скорботний день нас усіх об’єднуєпам’ять про загиблих співвітчизників. Цей день має бути поза політикою», — передає слова Президента його прес-служба.

Він назвав неприпустимою політизацію «важких історичних тем», додавши, що це спричиняє напругу, роз’єднує людей та суперечить консолідації суспільства, яка так потрібна Україні на нинішньому етапі.

Під час виступу на заходах глава держави заявив про те, що історія має бути відкритою для всіх. Водночас, на його переконання, кожен може мати різні погляди та по-різному трактувати чи оцінювати події минулого.

У цьому контексті Віктор Янукович нагадав, що український народ зумів не лише вистояти у важкий період, а й спільно з іншими націями світу перемогти у найбільшій в історії людства війні, відбудувавши зруйновані міста і села.

«Ми зберегли себе як народ, зберегли свою ідентичність, здобули державну незалежність, — сказав він, додавши, що нинішнє покоління має прислухатися до тяжких уроків минулого та працювати над розбудовою сучасної держави. — У центрі державної політики завжди має бути людина — її безпека, свобода, добробут. Гуманізм, який є ознакою здорового та зрілого суспільства, має стати основою буття нашої країни. Переконаний, ми зробимо так, щоб подібні трагедії ніколи більше не могли повторитися на українській землі».

По завершенні виступу присутні вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932—1933 років хвилиною мовчання. Глава держави встановив запалену лампаду до «Свічі пам’яті». А потім оглянув експозицію Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»