ЕНЕРГЕТИКА

Обласна влада підписала з НАК «Нафтогаз України» соціальну угоду

Це питання розглянули на шостій позачерговій сесії Полтавської обласної ради. Вперше за останні кілька років депутати надали спеціальні дозволи Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» на геологічне розвідування двох нових родовищ з правом подальшого видобутку тут вуглеводнів. Головним аргументом для них став факт підписання соціальної угоди між НАК та Полтавською обласною державною адміністрацією й обласною радою. Відповідно до угоди, вже цьогоріч НАК  має вкласти у розвиток регіону понад 32 мільйони гривень. У тому числі на 22 мільйони побудувати підвідних газопроводів. І компанія уже виділила близько 5 мільйонів гривень на будівництво газопроводу до села Костівка Козельщинського району.

За це НАК «Нафтогаз» розвідуватиме Оболонську площу, що знаходиться на території Семенівського району й займає майже 500 квадратних кілометрів. Тут буде проведено сейсмічні дослідження, буріння свердловин, а в подальшому — дослідно-промислову розробку. Програма робіт розрахована на період до 2030 року. Національна компанія планує спрямувати на ці роботи майже 170  мільйонів гривень. Таким чином Семенівський район стане 17-м нафтогазоносним регіоном Полтавщини.

Друга ділянка — Будищансько-Чутівська площа — розташована на території відразу чотирьох районів — Полтавського, Чутівського, Диканського та Котелевського. Площа її така ж, як і першої ділянки — 497 квадратних кілометрів. У її дослідження компанія вкладе майже 280 мільйонів гривень власних коштів.

Як підкреслив голова Полтавської обласної ради Іван Момот, він поставить свій підпис під рішенням сесії тільки після того, як буде остаточно узгоджено чіткий графік фінансування і соціальна угода почне виконуватися. Бо в області є приклади невиконання видобувними компаніями відповідних домовленостей.