Державна фіскальна служба України (ДФС), яку бізнес вважає найбільш репресивним, недружнім до нього та найбільш корумпованим державним органом, після реструктуризації стане прозорою та чесною системою адміністрування податків та митних платежів. У цьому вчора на презентації проекту інституційної реформи ДФС запевнила міністр фінансів Наталія Яресько.

За її словами, одним з головних завдань реформи є ліквідація корупції в податковій та митній системах, усунення можливостей для контрабанди та ухилення від сплати податків. «Ці ганебні явища фактично крадуть у нашої країни можливість посилення обороноздатності, а в громадян — отримувати якісні державні послуги та фінансову підтримку, — каже міністр. — А справедливі податкова та митна системи забезпечать її стабільність і передбачуваність щодо всіх видів бізнесу. Нам потрібна ДФС — партнер бізнесу, а не система, яка залякує і карає. Підвищення довіри до її роботи  буде сигналом для інвестора, створення нових робочих місць, підвищення зарплат та повернення економіки до зростання в 2016 році». Наталія Яресько попередила, що реструктуризація не буде швидкою і легкою. Вона має завершитися до кінця 2016 року і завдяки використанню технологій мінімізувати вплив людського чинника та прийняття суб’єктивних непрозорих рішень щодо платників. Зменшиться кількість працівників ДФС, а кращим, хто залишиться в системі, обіцяють підвищити зарплату, що є ще одним запобіжником корупції. «Об’єднаються ключові сервіси ДФС, щоб підвищити ефективність її роботи. Зокрема буде єдиною податкова та митна система оцінки ризику (відстежуватиме, які компанії та на якому етапі ухиляються від оподаткування чи митних платежів), система податкового та митного аудиту (поменшає перевірок бізнесу). Зусилля сфокусують на тих, хто працює справді в тіні та не платить податки. Відбудеться демілітаризація податкової міліції — наблизимо Україну до євростандартів. Діятиме система стримувань та противаг, аби в ДФС не з’являлося ніяких «царьків» (буде перехресний контроль в середині структури, забезпечимо внутрішній аудит роботи служби, визначимо критерії для оцінки роботи службовців як державою, так і бізнесом. Наглядатимуть за роботою ДФС і зовнішні експерти, щоб реформи таки відбулися, а відтак надходження до держбюджету збільшилися, якість послуг служби для платників радикально підвищилася та набагато ефективніше відбувалася боротьба з тінню та несплатою податків», — підкреслила урядовець.

«Назріли оптимізація структури ДФС, збільшення кількості центрів отримання платниками податків сервісних послуг, зокрема електронних, без збільшення штату служби. Зміняться підходи до управління ДФС. Її діяльність координуватиме Мінфін — це європейська модель. Зміниться (це вже відбувається) керівний склад терорганів, а їхня кількість зменшиться. Буде координатор відомчих реформ — досвідчений представник приватного бізнесу. До реформ залучатимемо донорські організації, адже бюджет для змін невеликий. Уже є домовленість із донорами щодо інвестицій в електронні сервіси. Загалом на це потрібно 900 мільйонів гривень, і робити це слід якнайшвидше. Для повноцінного функціонування електронної митниці та електронного кабінету платника податків треба рік, але за 6 місяців будуть перші результати. Над проектом реструктуризації працювали спільно з МВФ, спиралися на моделі, які діють у розвинутих країнах світу, тому сподіваємося на ефективний результат», — додав голова ДФС Роман Насіров. 

І запевнив, що податкову міліцію реформують в інтелектуальний орган, який аналізуватиме і зокрема запобігатиме формуванню фіктивного кредиту, а не боротиметься вже з наслідками. А штат працівників ДФС скорочуватимуть поступово: спочатку на 10%, а загалом на 30% — після запровадження електронних сервісів.   Присутній на презентації міністр економіки Айварас Абромавичус зазначив, що його міністерство зацікавлене в якнайшвидшому поліпшенні інвестклімату. Він впевнений, що всі зусилля щодо полегшення умов для ведення бізнесу будуть марними, якщо не наведуть лад у ДФС.   

ПРЯМА МОВА 

Потрібні не косметичні, а тотальні зміни

Арсеній ЯЦЕНЮК, Прем’єр-міністр України:

 — Вимагаю від керівництва ДФС не косметичних, а тотальних змін. Маєте не півроку, а три місяці, щоб підприємці відчули оновлену якісну податкову культуру і на центральному рівні, і на місцях. Там ще й боротьбу з корупціонерами треба завершити. Нині маємо нову касту олігархів — судді, митники, інспектори. Найбільш корумпована в системі ДФС митниця. Будь-які призначення на митниці повинні бути прозорими, там не має бути людей колишніх олігархів.  На митниці мільярдні оборудки з фіктивним ПДВ. Тож на часі (підприємці повинні поставитися з розумінням до цього) запровадження електронного адміністрування ПДВ, попри всю критику в суспільстві, яка здебільшого проплачена тими, хто грабує державу.  Щодо трансфертного ціноутворення. Закон є, але через офшори відмивають гроші і приватні, і державні компанії. Окремий департамент у системі ДФС повинен взятися за ці підприємства і показати, що влада чесно працює.  Вже у вересні керівництво ДФС має відзвітувати про проведену роботу. Серед критеріїв оцінки будуть конкретні результати — у відсотках — щодо боротьби з ПДВ-шахрайствами, податковими ямами, контрабандою, а також щодо податкових надходжень.