У січні-листопаді цього року в державний бюджет надійшло понад 522 податкові мільярди гривень. Про це журналістам повідомив голова Державної фіскальної служби (ДФС) Роман Насіров на прес-конференції, присвяченій результатам роботи ДФС за 2015 рік. За його словами, цього року ДФС суттєво перевиконала надходження в бюджет. У вересні це дало урядові змогу збільшити дохідну частину бюджету та, відповідно, план для державної фіскальної служби на 24 мільярди гривень, які потрачено на індексацію мінімальних зарплат, пенсій тощо.

Електронна система сприяє прозорості

Завдяки впровадженню з липня цього року електронної системи оподаткування збільшилися надходження з податку на додану вартість (ПДВ), які зростають із серпня. У листопаді  цей показник досяг рекордних в історії 10,8 мільярда гривень, а в цьому місяці також надійшла така сама сума. У 2015 році середньомісячні надходження ПДВ фактично збільшилися майже на 30% порівняно з 2014 роком.

Глава ДФС нагадав: Президент підписав закон про те, що в певних областях частину перевиконання завдань митниць розподілятимуть 50 на 50 й спрямують на розвиток інфраструктури регіонів. За його словами, починаючи з вересня, ці кошти йшли на розбудову доріг у прикордонних областях. Всього з вересня 2015 року на дороги було надано понад 400 мільйонів гривень. Крім того, ДФС збільшила відшкодування ПДВ. Наразі для підприємств цей показник становить 58,9 мільярда гривень. Глава ДФС припустив, що боргу з цього податку на 31 грудня нинішнього року вже не буде. Символічно, що в день проведення брифінгу Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» — один із найбільших платників податків України — оприлюднив прес-реліз про те, що в грудні отримав прострочений борг з відшкодування ПДВ  у розмірі 1,014 мільярда гривень. Державна фіскальна служба повністю повернула комбінату «Запоріжсталь» прострочену заборгованість з ПДВ. При цьому в прес-релізі наголошується, що раніше меткомбінат фактично кредитував державний бюджет на цю суму.

Фінансові розслідування узаконять

Утім, податківці суворі щодо відшкодування фіктивних податкових кредитів та спроб ділків тіньового бізнесу зареєструвати фіктивний податковий кредит для зменшення своїх податків. Так, Державна фіскальна служба з початку літа поточного року і станом на 25 грудня цього року запобігла оформленню фіктивних податкових кредитів на суму 243 мільярди гривень. Як уточнив  перший заступник глави відомства Сергій Білан, у травні-червні запроваджено нову автоматизовану систему аналізів ризиків, яка унеможливила оформлення фіктивних податкових кредитів на суму 243 мільярди гривень, фактичний ПДВ з цієї суми — 40,5 мільярда гривень. 

Загалом економічний ефект від роботи підрозділу фінансових розслідувань ДФС перевищив 2,5 мільярда гривень надходжень у бюджет. З них 1,2 мільярда гривень сплачено добровільно, а не за вироками суду, після знайдених фахівцями цієї служби порушень. 

До речі, Державна фіскальна служба України очікує, що Верховна Рада найближчим часом узгодить створення служби фінансових розслідувань при ДФС. Як повідомив на брифінгу перший заступник глави ДФС Сергій Білан, вони вже передали на розгляд Верховної Ради перелік змін до законодавства щодо створення на базі податкової міліції служби фінансових розслідувань у складі ДФС.

Сподіватимемося, що Верховна Рада невдовзі їх ухвалить. Така реформа — це перехід від силового спілкування з бізнесом до аналітичного. У день проведення брифінгу Міністерство інфраструктури України і ДФС підписали меморандум про взаємодію за процедурами в морських портах.

Ще один напрям роботи служби фінансових розслідувань — протидія контрафактним товарам із підакцизних. Таких товарів вилучено на 1,2 мільярда гривень — їх реалізують, а кошти від них спрямують у держбюджет або утилізують. Нова сфера діяльності служби фінансових розслідувань — робота в зоні АТО, де нині перебувають 172 офіцери-добровольці, які вилучили незаконної продукції на 200 мільйонів гривень.

Нині в Державній фіскальній службі працюють 58 тисяч працівників. З початку року цю службу оптимізовано, її кількість скорочено на 30%. У ній проведено перше незалежне тестування  провідних фахівців у регіонах, з яких одна тисяча  пройшла тестування на відповідність професійним і  моральним якостям.