Фермерське господарство «Таврія-Скіф», землі якого розкинулися на семи тисячах гектарів полів Михайлівського та Василівського районів Запорізької області, відсвяткувало двадцятирічний ювілей. Господарство займається овочівництвом, садівництвом та вирощуванням зернових. Тут працюють 240 фахівців  та чимало сезонних працівників, тож господарство 10 років поспіль є найбільшим роботодавцем серед сільгосппідприємств Запорізької області.

Це бюджетоутворююче господарство має найбільший в області холодильник на 7,5 тисячі тонн, два місяці тому розпочали будівництво ще одного — на п’ять тисяч тонн. Цих площ вистачить, щоб увесь рік забезпечувати овочами та фруктами Запорізьку та навколишні області. Господарство також широко займається благодійною діяльністю. Про це «УК» розпитав одного з його керівників Сергія Калімана.

— Нині, коли на сході України триває війна, — каже Сергій Анатолійович, — ми не можемо стояти осторонь. Тож відремонтували для армії 12 бронемашин, понад 20 одиниць іншої важкої техніки, віддали власні КамАЗ та ГАЗ бійцям у район бойових дій. Також допомагаємо нашим воякам продуктами. За два роки передали у зону АТО 600 тонн овочів (борщових наборів). Придбали для армії безпілотник за 21 тисячу доларів США. Одне слово, разом з усією Україною намагаємося наблизити нашу перемогу…

У селі Роздол, яке є центром господарства, я немов потрапив у «шматок зеленої Європи». Багато урн, всюди ідеальний порядок, рослини, квіти.

Фото з сайту galleryua.com

— А починалося все так, — згадує Сергій Анатолійович. —  Років 15 тому, їдучи з братом трасою Харків — Сімферополь, ми почали нервувати через погані дороги та бездіяльність дорожніх служб. А коли повернулися  додому, вирішили навести лад хоча б на своїх дорогах. За кілька днів ми удвадцятьох покосили траву від траси до села. Упорядкували й саме село. Тепер наші гості називають Роздол Європою. А чистоту постійно підтримують місцеві школярі. До речі, всі вони хороші спортсмени, бо фермерське господарство створило для них усі умови для заняття спортом.

Так, господарство утримує три футбольні команди, одна з них два останні роки є чемпіоном Запорізької області та виборола Кубок області, а два останні роки представляє Запорізьку область на чемпіонаті України серед аматорських колективів. Друга сільська команда торік стала чемпіоном Василівського району, цього року вона очолює турнірну таблицю. Для навчання футболу менших дітей фермери запросили досвідченого тренера з райцентру, який працює з дітьми тричі на тиждень. До слова, займається малеча на ідеальному полі, яке має власний паспорт, що дає змогу проводити тут ігри чемпіонатів України першої та другої ліг. Ще фермери відновили спорткомплекс у селі Високому. Щоб привести аварійний спортзал до ладу, за два роки витратили п’ять мільйонів гривень. У вересні-жовтні планують урочисто відкрити цей спорткомплекс.

Фермери допомагають і сільському дитсадку, де замінили дах, вікна, двері, купили телевізори, DVD-програвачі. Щороку до Дня захисту дітей Сергій Каліман приносить сільським діткам іграшки, величезного торта, солодощі. А ставши депутатом Василівської райради, він  започаткував таку саму традицію і в райцентрі — у кожен з чотирьох дитсадків придбав іграшок на п’ять тисяч гривень.

— Діти дуже раділи, — каже фермер, — а вихователі в цей час плакали, бо вперше бачили одразу стільки подарованих іграшок.

А ще Сергій Каліман на останні дзвоники подарував цього року сертифікати трьом школам Василівки, а зараз готує ще три — до першого дзвоника.

— Що ж до сільської школи Роздолу, де я живу,— продовжує фермер,— тут узагалі ціла історія, бо цю школу будував мій батько, Анатолій Андрійович (її директор), її було тоді визнано однією з найкращих серед сільських шкіл Запорізької області за обладнанням. Батько встиг зробити перший випуск, та, на жаль, загинув в автокатастрофі. Тому до цієї школи в мене особливе ставлення. Ми капітально відремонтували п’ять класів, замінили всі меблі та приладдя. Останній клас відкрили торік, його ремонт обійшовся в 90 тисяч гривень. А всього в цю школу наше фермерське господарство вклало 100 тисяч доларів США. Щороку «Таврія-Скіф» надає на всілякі шкільні заходи до півтора мільйона гривень.

Як фермерові вдається заробляти такі шалені гроші?

— Нині в нас тривають жнива зернових культур, — каже він, — врожайність дуже висока, попри те що в зиму озимі культури увійшли дуже складно: не було дощів, погані сходи. Та завдяки сприятливій погоді весною відродилася коренева система. Тож збираємо високі врожаї ріпаку, гороху, пшениці.

Як розповів Сергій Каліман, свого часу, коли почалося підвищення цін на дизельне пальне, вони швидко зорієнтувалися й перейшли на енергоощадні технології, почали закуповувати відповідну імпортну техніку. Зокрема їздили в США на тестування тракторів та комбайнів компанії «Джон Дір» та придбали п’ять агрегатів, які працюють за GPS-навігатором. Навіть посів та обприскування — через зв’язок із супутником, таким чином економлять у всьому.

А ще фермерське господарство має чудовий сад, де висадили імпортні яблука за системою «кніп-баум» (квітуче дерево). На кожному гектарі — 2,5 тисячі дерев. Такі сади тільки починають висаджувати в Україні, а «Таврія-Скіф» стала першою.

— І першими смакують ці яблука діти, — продовжує Сергій Каліман,— бо всі овочі та фрукти, які вирощують на наших полях та садах, відправляємо до дитсадків і шкіл за їхньою собівартістю. А хорошим врожаям сприяє те, що ми одні з небагатьох, хто зберіг на цих землях зрошувальну систему, та проклали до неї сім кілометрів розведень, маємо також 11 сучасних фірмових поливальних устатовок. А ще секрет успіху в тому, що наш бізнес — сімейний, тож, працюючи з натхненням, за 20 років роботи господарство розширило свої володіння з 38 гектарів до семи тисяч гектарів землі. Старший син Анатолій також пішов батьківською стежиною і працює в полі. Сподіваюся, що й двоє молодших, Данило і Марк, які ще школярі, також допомагатимуть, коли підростуть, бо роботи тут, як кажуть, непочатий край, а коли тебе оточують рідні люди, то й працювати легше.

ДОСЬЄ «УК»

Сергій КАЛІМАН. Народився в селі Роздол Запорізької області 1973 року в сім’ї сільської інтелігенції, після навчання у Василівському радгоспі-технікумі «Перемога» працював у колгоспі «Таврія» ветфельдшером, а з кінця 1995 року став фермером. Чотири роки тому закінчив Мелітопольський держуніверситет за спеціальністю «економіст». Разом з дружиною, Вікторією Василівною, виховує трьох синів.