Окрему зустріч з акредитованими в Україні представниками дипломатичного корпусу  провели Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і члени уряду, щоб із перших вуст розповісти їм про подальші кроки своєї роботи в 2016 році. На питання, що потрібно членам КМУ для досягнення політичної та економічної стабільності в державі, відповідав особисто глава уряду.

Він нагадав представникам дипкорпусу, що напередодні на засіданні уряду схвалено базові принципи української політичної публічної діяльності на рік. «Будь-яка криза дає можливості. Ми хочемо їх використати, хочемо, щоб Президент, уряд і Верховна Рада рухалися шляхом ефективних реформ», — сказав Арсеній Яценюк. У цьому контексті озвучував й оголошені урядом принципи роботи, серед яких: повна нетерпимість до корупції, прозорість діяльності влади та розподіл влад, невтручання однієї гілки влади в роботу іншої.

У ЄС не втрачають довіри до перетворень всередині нашої країни. Фото з Урядового порталу

Як митниця вийде з тіні

Та найбільше підтримки урядовці нині вимагають від парламентаріїв і Президента. Йдеться про швидке ухвалення пакетів законів про приватизацію, про реформування Державної фіскальної служби включно з Державною митною службою, яка має стати ефективною й некорумпованою. А ще слід підтримати проекти законів, які потрібні для завершення процедури лібералізації візового режиму із ЄС та імплементації Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Очікують урядовці й на досягнення прозорості управління державними компаніями. Для цього номінаційний комітет проводитиме конкурс кандидатур на керування 50 державними компаніями.

Про найголовніше досягнення цієї зими Арсеній Яценюк говорив голосно та впевнено: «Уперше за історію незалежності України ми пройдемо зиму без російського газу. Це реальна реформа і свідчення того, що Україна диверсифікувала постачання природного газу. Завдяки співпраці з країнами-членами Євросоюзу, нашими західними партнерами, міжнародними організаціями ми досягли енергонезалежності для країни».

Після озвучення слів подяки, спрямованих у бік Європейського Союзу, США, Європейського банку реконструкції та розвитку за допомогу в реформуванні НАК «Нафтогаз України» Прем’єр розповідав, що програма реформ уряду наблизить Збройні сили до стандартів країн-членів НАТО.

Цього року уряду потрібно завершити реформу судової гілки влади. «Бізнес-клімат залежить від того, чи запроваджено у нас стандарти правової держави», — додав він.

Для досягнення успіху слід ухвалити новий закон про статус суддів та судоустрій, провести чесну й прозору переатестацію тих, хто служить Феміді. Ось тут Прем’єр укотре деталізував: «Це має бути не перепризначення суддів. Ті судді, які не відповідатимуть високим критеріям верховенства права, не працюватимуть у системі».

Коли йшлося про реформування державної служби, в уряді просили про фінансову допомогу. Цей документ уже ухвалено, однак наші посадовці наголошують, що слід підвищити «рівень розумового забезпечення української державної служби».

Арсеній Яценюк резюмував, що план роботи Кабінету Міністрів базується на політичній стабільності й політичних компромісах, словами: «Маємо ухвалити з Президентом чітке рішення щодо майбутнього країни, структури уряду, плану дій, який передбачає затвердження базових принципів політики».

Прем’єр особливо наголосив, що Міжнародний валютний фонд підтримує програму українських реформ. «Для нас співпраця з МВФ — це ключове завдання на 2016 рік. Ми вже продемонстрували за останні 24 місяці, що виконуємо всі зобов’язання. Зараз нам необхідна довіра. Її має забезпечити український політичний клас», — вважає він. У стінах Клубу Кабінету Міністрів кожен із профільних міністрів коротко поінформував представників дипломатичного корпусу про свої вузькопрофільні цільові завдання. Опісля запитання дипломати ставили вже їм.

Європа дбає більше, ніж ми

За результатами зустрічі Представництво Євросоюзу в Україні за згодою акредитованих у нас голів дипломатичних місій держав-членів ЄС оприлюднило відповідну заяву. Європейський Союз наголошує на необхідності конкретних і переконливих результатів у боротьбі з корупцією в Україні. «Економічне і соціальне відродження України потребує подальшого поліпшення умов ведення бізнесу, невпинної підтримки громадянами реформ, започаткованих урядом. Особливо необхідні конкретні й переконливі результати у боротьбі з корупцією», — цитує УНІАН текст документа. Одним із головних пріоритетів є прозорість відбору та призначення керівників державних підприємств та їх фінансової звітності.

Органи державної влади та політичні сили України ЄС закликає об’єднатися заради продовження реформ. Упровадження програми реформ і одночасне зміцнення демократії та верховенства права, як це передбачено Угодою про асоціацію, вимагатиме координації заходів реформ за всіма напрямами. Україні слід також подвоїти зусилля, спрямовані на побудову політичного консенсусу всередині демократичних інституцій. «У цей вирішальний момент політичному керівництву України слід відкласти вбік розбіжності та спільно зосередитися на подальшому виконанні плану реформ», — закликають у Євросоюзі. І нагадують про готовність продовжити підтримку реформ за умови відповідних кроків керівництва самої держави.