Приклад європейських країн показує, що лише комплексна термомодернізація житлового фонду може кардинально вплинути на скорочення споживання енергоресурсів. У Держенергоефективності зауважують, що спостерігали пік видачі «теплих» кредитів на травневі свята. Лише з 9 по 15 травня люди взяли 4295 позик а суму 71,2 мільйона гривень. Голова Держенергоефективності Сергій Савчук зазначив, що державна підтримка спрямована на відшкодування кредитів як для отримувачів субсидій, так і для тих, хто не одержує пільгової допомоги.

Утеплення фасадів пінопластом

Одним із ефективних видів терлозбереження є утеплення стін квартир, фасадів будинків та котеджів пінопластом, пінополістиролом чи мінеральною ватою. Ці утеплюючі матеріали мають невисоку вартість, але при цьому ідеально підходять для утеплення стін. При зовнішньому утепленні зберігається до 50% тепла, стіни захищені від промерзання і вологи, поліпшується звукоізоляція, а в літній час — це ще й додатковий захист від спеки. Тому утеплення фасадів — це один із найпопулярніших способів енергозбереження та оздоблення будівель.

Утеплення фасадів в Києві пінопластом можна замовити в компанії «Альпинисты». Так як роботи з утеплення стін пінопластом проводяться на чималій висоті, кожен працівник компанії проходить інструктаж з техніки безпеки і отримує допуск на виконання таких робіт. Для утеплення на нижніх поверхах використовується риштовання, для верхніх поверхів — метод промислового альпінізму.

На стінах фасадів будинків та офісів з часом накопичується бруд, відколюються шматки штукатурки або фарби. Фахівці з «Альпініста» усунуть ці недоліки, прогрунтують стіни, щоб плити пінопласту краще приклеювалися.

Після усунення бруду здійснюється кріплення утеплювачів плит до стін будинку. Клеюча суміш наноситься безпосередньо на теплоізоляційну плиту, яку необхідно сильно притиснути до стіни будівлі. Для того, щоб плити пінопласту краще трималися, їх додатково закріплюють дюбелями.

Після того, як усі плити пінопласту прикріплять до стін, на них наклеюють армовану сітку. Вона потрібна, щоб утримувати нанесену зверху штукатурку. Після висихання клею наносять шар штукатурки. Заключним етапом робіт є фарбування стін. Колір фарби вибирає клієнт на свій смак.

Якщо вам необхідно в Києві утеплити фасад пінопластом за оптимальну ціну, звертайтеся на сайт http://alpinist.kiev.ua/. Вам нададуть консультацію по телефону або при зустрічі. Вибір матеріалів, їх кількість, товщина і розмір плит залежить від того цегляна чи панельна у вас будівля.

Вартість і терміни виконання замовлення обумовлюються після того, як буде визначено обсяг робіт і вирахувано необхідну кількість матеріалів. Оплата здійснюється після виконання робіт.

Правильно утеплені стіни, зроблять ваш будинкок, квартиру чи офіс теплим і затишним, істотно заощадять рахунки за газ та опалення.

План дій для громади

Щоб зробити оселю теплішою, витрачаючи не так багато грошей, слід провести певні зміни. Зокрема встановити багатозонний електролічильник: уночі електроенергія коштує на 40% дешевше. Варто також змінити звичайні лампочки на енергоефективні: вони дадуть змогу заощадити електроенергію і працюють у вісім разів довше. А ще вимикати телевізори, комп’ютери та інші електронні прилади з розетки на ніч, бо навіть вимкненими вони споживають електрику. Доречним буде й тепловідбивний екран з фольги за радіатором опалення. Варто утеплити вікна або встановити герметичні — крізь них витрачається до 20% тепла; стіни — до 40% і дах — до 25%. Ще один із способів утеплити оселю — встановити систему «тепла підлога». Вона дає змогу підвести тепло в потрібне місце. Якщо у вашому будинку централізоване водопостачання, тоді слід встановити лічильники на гарячу й холодну воду.

Ще один спосіб, який поширений за кордоном і набирає популярності в Україні, — використання альтернативних джерел енергії. Це енергія сонця, вітру, геотермальна, аеротермальна, гідротермальна, енергія хвиль та припливів, гідроенергія, енергія біомаси, газу з органічних відходів, газу каналізаційно-очисних станцій, біогазів.

У деяких містах уже проведено заходи, спрямовані на заощадження коштів та модернізацію освітлення. У Миргороді в одному з дитсадків встановили геліосистему для нагрівання води, замінили вікна й утеплили фасад. Завдяки цьому скоротили енергоспоживання на 50%, а температура у приміщенні в зимовий час не падала нижче ніж +21 С.

Де взяти гроші?

Усі ці заходи допомагають зробити дім теплим, а комунальні рахунки меншими. Але щоб утеплити фасад, встановити нові лічильники, потрібно витратити чималі гроші. Однак зараз ви вкладаєте, а згодом менше витрачаєте. Багатьох це влаштовує. Особливо приваблива пропозиція держави — відшкодування частини суми кредиту, за якою держава відшкодовує частину грошей на енергоефективне обладнання та матеріали для населення за програмою утеплення житла.

Держава відшкодує 20% суми кредиту, якщо ви використаєте їх на заміну газових котлів для населення, але кошти не мають перевищувати 12 тисяч гривень. Якщо ж ви фізична особа, вам повернуть 30% суми. Але тут також є обмеження: не більш як 14 тисяч гривень. І вже 40% суми кредиту визначено повертати ОСББ та ЖБК, але не більш як 14 тисяч гривень на одну квартиру. Також державна підтримка передбачає відшкодування особам, які отримують субсидії, 70% суми кредиту.

Є тенденція щодо активізації співпраці ОСББ з енегросервісними компаніями. Щодо цього твердження принаймні три аргументи. По-перше, ЕСКО-компанія несе певні фінансові ризики, оформлюючи на себе кредит. По-друге, вона бере відповідальність за якість виконаних робіт протягом 5—10 років. І по-третє, гарантія зменшення виплат співвласникам житлово-комунальних послуг.

Тож і попит зростає: у Держенергоефективності зауважують, що у 2016 році збільшилася кількість тих, хто бере кредити на модернізацію власного житла та збільшення ефективності у використанні енергії. Тому необхідне довгострокове інвестиційне та управлінське планування. Слід розробити нові фінансові й організаційні рішення, які відповідатимуть стану наших житлових будівель.

Навчитися демократії

Є аргументи на користь того, чому ОСББ — це вигідно. Об’єднуючись, мешканці будинку самостійно вирішують, як краще розпорядитися спільним майном. І отримують відсоток державної допомоги вищий, ніж коли кожен проводитиме модернізацію житла окремо. А «відбити» кошти можливо за рахунок економії через зменшення оплати житлово-комунальних послуг.

Ще одна вагома перевага ОСББ — можливість за бажання всіх мешканців будинку заробити додаткові гроші на оренді фасаду для реклами.

І додаткова перевага, але, можливо, не така важлива з матеріального погляду — набуття досвіду. Ви матимете всі шанси навчитися уникнути конфлікту й досягти бажаного у великому колективі, коли кожен голос важливий і має право бути. Або, простіше кажучи, навчитеся демократії.

Мирон СТОРЧАК
для «Урядового кур’єра»