Я пропрацював на Рівненській АЕС із 1979 до 2008 року. З 1980-го працював за Списком №1. У 2008 році пішов на пенсію за віком. Та коли мені нараховували пенсію, чомусь зарахували роботу за Списком №1 лише до 2006 року. А як же ще два роки? Адже працював на тому ж підприємстві і виконував ту саму роботу.

Звертався з цим питанням до місцевого відділення Пенсійного фонду. Та його працівники кажуть, що все мені нарахували правильно. А ось на підставі чого вони так вирішили — не пояснюють. Тож хочу зрозуміти, чи то я неправильно рахую, чи то мене намагаються ввести в оману.

Іван ІВАНЦІВ,
м. Кузнецовськ Рівненської обл.

Василь ПАСІЧНИК,
перший заступник
начальника Головного
управління ПФ
у Рівненській області:

— Відповідно до статті 24 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (в редакції чинний з 01.01.2004 року), страховий стаж враховується в одинарному розмірі, крім випадків, передбачених цим законом. Зокрема за кожен повний рік стажу роботи до набрання чинності цим законом (до 01.01.2004 року) на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів, зайнятість на яких давала право на пенсію на пільгових умовах, до страхового стажу додатково зараховують по одному року.

Згідно з чинним пенсійним законодавством, підставою для зарахування до пільгового стажу часу роботи в особливо шкідливих умовах при призначенні пенсії за віком на пільгових умовах є передусім наявність професії та виробництва в Списках №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад, робота на яких дає право на державну пенсію на пільгових умовах, та підтвердження шкідливих умов праці працівника безпосередньо на робочому місці за результатами атестації робочих місць, проведення якої передбачено порядком, затвердженим постановою КМУ від 01.08.1992 року №442, за умови зайнятості його на вищеназваних роботах не менше 80% робочого часу, встановленого для відповідного виробництва. Брак хоча б однієї з цих умов не дає права працівникові на зарахування до пільгового стажу періодів роботи у шкідливих умовах.

Відповідно до пункту 20 порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою КМУ від 12.08.1993 року №673, у випадках, коли в трудовій книжці немає відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, для підтвердження спеціального трудового стажу надаються уточнюючі довідки підприємств або організацій.

 У 2008 році ви звернулися до управління Пенсійного фонду в м. Кузнецовську із заявою щодо перерахунку пенсій із додаванням страхового стажу та заробітної плати.

До вашого страхового стажу зараховані всі періоди роботи, які підтверджено документами, в тому числі період роботи за Списком №1 з 12.12.1980 року по 31.12.2003 року, обрахований у пільговому обчисленні, а з 01.01.2004 року по 31.05.2008 року — в одинарному розмірі.

Перевіркою вашої пенсійної справи встановлено, що перерахунок пенсії у 2008 році з додаванням страхового стажу та заробітної плати проведено правильно.

Також інформую, що Законом «Про підвищення престижності шахтарської праці» №345-VІ від 02.09.2008 року внесено зміни до статті 24 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Згідно з цими змінами, за кожний повний рік стажу на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабміном, зайнятість на яких давала та дає право на пенсію на пільгових умовах, до страхового стажу додатково зараховуються по одному року.

Обчислення стажу на таких умовах здійснюють у разі виникнення права на перерахунок пенсії після набуття чинності Законом «Про підвищення престижності шахтарської праці».

Відповідно до статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у разі якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводять з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі.

У разі якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводять не раніше, ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію. Перерахунку вашого стажу на цей час немає.