Регіональні ігри — вже давно не новина. Панамериканські, приміром, проводять із 1951 року. Вони об’єднують обидва американських континенти — 42 країни розігрують медалі в 44 видах спорту. Перші Азійські  ігри також відбулися в 1951 році, але потім їх стали проводити у невисокосні парні роки. Молодший брат Олімпіади вже давно здобув неабияку популярність, а виграш медалей на цих змаганнях для спортсменів не менш цінний, ніж на головних іграх чотириріччя. Нині Європа завдяки зусиллям національних олімпійських комітетів країн Старого Світу  наздоганяє інші континенти.

У  Баку атлети змагаються в двадцяти  видах спорту: шістнадцяти олімпійських і чотирьох неолімпійських. В  11 видах розігрують ліцензії на Олімпіаду 2016 року в Ріо-де-Жанейро.

Учора з перших  Європейських ігор повернулися збірні України зі спортивної гімнастики, велошосе, стрибків у воду, художньої гімнастики, водного поло, стрибків на батуті, спортивної акробатики та аеробіки, пляжного волейболу.

Олег Верняєв підтвердив: у Європі він найкращий. Фото з сайту noc-ukr.org

Колеги, тренери, представники федерацій та вболівальники овацією зустріли спортсменів, серед яких чемпіони та призери Олег Верняєв, Ігор Радівілов, Микита Єрмак, Анна Соловей, Андрій Грівко, Діана Шелестюк, Маргарита Джусова, Анна Різатдінова, Олена Дмитраш, Анастасія Возняк, Олександра Грідасова, Валерія Гудим, Євгенія Гомон.

Дворазовий чемпіон І Європейських ігор зі спортивної  гімнастики Олег Верняєв у Баку довів, що нині найсильніший на континенті. Після перемоги у багатоборстві він зокрема зазначив: «На мій погляд, мені вдалося обійти суперників завдяки складності моєї програми. Думаю, я вже її «накатав». Хоч є ще деякі проблеми. У Баку я їхав захищати свої титули. З одного боку, здається, що це не так складно, а з другого — розумію, що відповідальності ще більше. Думаю, після перемоги в багатоборстві Європейських ігор можна буде боротися за титул абсолютного чемпіона світу».

Свою другу найвищу нагороду Олег здобув в опорному стрибку. «Коли виходив на опорний стрибок, то про невдачу на коні намагався не думати. Знав, що йду виконувати свою роботу, яку повинен зробити якомога краще. Опорний стрибок належить до тих трьох видів, у яких я найбільше розраховував на медаль найвищого ∂атунку, тому моя золота медаль в цьому виді програми не випадкова», — зауважив чемпіон і закликав уболівати за наших, адже українські спортсмени щодня   поповнюють медальну скарбничку.

Медальний блиск лиш відтіняє красу українських грацій. Фото з сайту noc-ukr.org

Новоспечена дворазова срібна призерка І Європейських ігор з художньої гімнастики Анна Різатдінова розповіла про свої враження від турніру сайтові НОК: «Дуже рада, що вдало виступила у вправах із м’ячем та булавами, завдяки чому здобула дві медалі. На жаль, у вправах з обручем припустилася безглуздої помилки. Навіть зараз не можу зрозуміти, як це трапилося, тому що до виходу  готувалася дуже ретельно.

Після Євроігор нам усім необхідно відпочити, однак тривалої паузи не буде. Попереду Універсіада, а далі — ліцензійний чемпіонат світу. Розслаблятися часу немає. Однак курортний відпочинок потрібен, тому що в Баку був  марафон!»

Справді, останній змагальний день у гімнасток тривав довше, ніж зазвичай. Однак порадував нас ще й срібною та бронзовою нагородами у групових вправах із п’ятьма стрічками та з обручами і булавами відповідно.

«Велике значення для успіху в художній гімнастиці відіграє програма, яка повинна бути цікавою та складною. В цьому сезоні у нас дуже вдала програма. Також добре підібрано музику. Все це заслуга нашого тренера Ірини Іванівни Дерюгіної. Звісно, багато тренулися», — сказала від імені команди українських грацій Олена Дмитраш.

Учора українські спортсмени змагалися в індивідуальному заліку в стрільбі з лука, кульовій та стендовій стрільбі, боротьбі самбо.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»