ПЕРЕВТІЛЕННЯ 

Італійці, які збиралися відмовитися від участі у чемпіонаті континенту, тепер готові битися за титул
 

На початку нинішнього літа чотириразові чемпіони світу зазнали нищівної поразки у контрольному поєдинку — 0:3. Минуло два з половиною тижні. Зараз переможці товариської зустрічі в Цюріху — футболісти збірної Росії намагаються зайвий раз не потрапляти на очі своїм вболівальникам. А Італія, яка грала в одній групі з грізними іспанцями, 24 червня в Києві змагатиметься за путівку до півфіналу Євро.

Нагадаю: йдеться про команду, яка через грандіозний скандал з договірними матчами готова була в будь-який момент знятися з фінального турніру Старого Світу. Вже під час тренувального збору національної дружини з її складу був виведений захисник пітерського «Зеніта» Доменіко Крішито, під підозру в причетності до так званих «дивних» ігор потрапив голкіпер Джанлуїджі Буффон.

Наприкинці минулого року Кассано переніс оперецію на серці, а зараз  забиває на Євро. Фото з сайту livesport.ru

Усі ці обставини не завадили «Скуадрі адзуррі» пройти груповий турнір у притаманному для себе стилі. З однаковим рахунком — 1:1 Андреа Пірло та його партнери миром розійшлися з чинними чемпіонами Європи — іспанцями, а також з непоступливими хорватами. Напередодні ключової зустрічі проти Ірландії сильний хід зробив президент Федерації футболу Італії Джанкарло Абете. Бос апеннінського футболу заявив, що Чезаре Пранделлі залишиться на посту головного тренера збірної, незалежно від результату останнього матчу в групі С.

— Тему можливої відставки наставника ми навіть не обговорювали. Чезаре працюватиме зі збірною, навіть якщо сьогоднішній вечір складеться для нас невдало, — заявив президент. — Федерація розраховує, що саме з цим тренером ми будемо грати на чемпіонаті світу-2014 в Бразилії.

Судячи з усього, така довіра розв’язала руки і додала психологічної впевненості керманичу. Він рішуче відправив на лаву запасних юного скандаліста Маріо Балотеллі, який до цього в десяти поєдинках за збірну забив лише один м’яч. А також залишив у запасі ще трьох гравців — Маджо, Бонуччі і Джаккеріні. Перша і єдина перемога італійців у квартеті С на тлі тріумфу Іспанії у зустрічі з хорватами вивела італійців до чвертьфіналу континентального чемпіонату — вперше за останні дванадцять років.

ПРЯМА МОВА

                         
Клаудіо МАРКІЗІО, 
півзахисник збірної Італії:

«Особливо складно було в останні хвилини, коли ми чекали новини про паралельний матч у Гданську. Головне — пройшли далі. Зробити це було непросто в одній групі з Іспанією, Хорватією і навіть Ірландією, яка вже вибула з турніру, але все одно боролася до останнього. Тепер починається новий чемпіонат. Після рівної гри з Іспанією — чемпіоном Європи і світу, будемо раді будь-якому супернику».

                         
Джанлуїджі БУФФОН, 
воротар збірної Італії:

«Останні кілька днів я був абсолютно спокійний і думав тільки про наш наступний матч. Я був упевнений, що іспанці виграють свій поєдинок з Хорватією. Хочу їм подякувати за це. Нашим головним завданням був вихід до плей-оф. Ми змогли це зробити, на відміну від таких сильних суперників, як Нідерланди, Росія та Хорватія. Тепер можна поборотися за перемогу на турнірі».

                         
Славен БІЛІЧ, 
тренер збірної Хорватії:

«Ми знали, що іспанців буде дуже важко стримати. Але також були упевнені, що створимо 2-3 можливості біля чужих воріт. Так і вийшло, але, на жаль, ми не забили. Можу лише привітати переможців. Сказав своїм гравцям, що вони герої. Пишаюся своєю командою, яка провела відмінні поєдинки в надзвичайно складній за складом групі».

                         
Джованні ТРАПАТТОНІ, 
тренер збірної Ірландії:

«На жаль, усе вирішили дві наші помилки при стандартах. Хоча в стартові 30 хвилин ми грали дуже організовано. Але перший гол дещо змінив розклади на полі. Нехай «Скуадра Адзурра» і перемогла — ми в цьому матчі зіграли за свою честь. Для нас останній тур нічого не означав в плані результату, але ми однаково хотіли виграти. Я задоволений бійцівським духом, який продемонструвала команда».

ТАБЛО «УК»
Група С
Хорватія — ІСПАНІЯ — 0:1
Новас (88)
ІТАЛІЯ — Ірландія — 2:0
Кассано (35), Балотеллі (90)