Днями Нацкомфінпослуг збільшила розмір страхових сум з обов’язкового страхування цивільно- правової відповідальності (ОСЦПВ) власників транспортних засобів удвічі — до 100 тисяч гривень за збиток, нанесений майну потерпілих у ДТП, і до 200 тисяч гривень — за шкоду, заподіяну їхньому життю і здоров’ю. Такі розміри діятимуть за договорами страхування, укладеними з 1 листопада цього року (ті, хто уклав договори до цієї дати, можуть почуватися ображеними, оскільки опинилися поза увагою регулятора).

Право Нацкомфінпослуг переглядати розміри страхових сум відповідно до рівня інфляції та індексу споживчих цін закріплено  в Законі України «Про ОСЦПВ власників наземних транспортних засобів». При цьому чинні їхні розміри як ліміти відповідальності страховика було затверджено регулятором ще у 2010 році. Інфляція в Україні в 2014 році прискорилася до 24,9% (із 0,5% роком раніше), а за підсумками нинішнього — Нацбанк прогнозує цей показник на рівні 48%.

Скільки ж буде коштувати ремонт автівки і скільки з цих грошей сплатить страхова компанія? Фото з сайту rio.ua

Саме стрімка інфляція та істотне збільшення оцінюваних збитків за наслідками ДТП стали причинами внесення Моторним (транспортним) страховим бюро України пропозиції регулятору збільшити страхові суми з автоцивілки. Поступове підвищення лімітів відповідає вимогам Директиви 2009/103/ЄС Європейського парламенту щодо необхідності підвищення лімітів відповідальності за договорами ОСЦПВ. Зокрема це стосується шкоди, заподіяної життю та здоров’ю, — 1 мільйон євро на одного потерпілого або 5 мільйонів євро на одну страхову подію незалежно від кількості потерпілих. У разі майнових збитків — це 1 мільйон євро на одну страхову подію незалежно від кількості потерпілих.

«Згідно з розпорядженням Нацкомфінпослуг вітчизняне законодавство необхідно узгодити з цією нормою впродовж 8 років з дати набрання чинності Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами», — уточнюють в Лізі страхових організацій України.

Чи спричинить збільшення ліміту страхових сум за ОСЦПВ підвищення цін на відповідні поліси, «УК» поцікавився у експертів.

«Звичайно, адже це взаємопов’язані речі. Підвищення страхових сум за відповідними полісами відображає реальні потреби клієнтів», — каже начальник  управління страхування транспортних ризиків СГ «ТАС» Наталія Луценко.

«Якщо говорити про необхідність відповідності лімітів вимогам ЄС, то рано чи пізно тарифи підвищувати доведеться. Питання — до якого рівня? Тому логічним було б відпустити ціни, дозволивши компаніям регулювати їх самостійно, запровадити систему прямого врегулювання збитків і конкурувати в сегменті сервісу», — констатує голова правління PZU в Україні Мачей Шишко.

А голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків Вячеслав Черняховський вважає, що підвищення страхових сум з ОСЦПВ не спричинить підвищення ціни полісів з автоцивілки. Їхнє зростання залежить не від страхових сум, а від кількості коштів, які страхові компанії витрачають на виплати клієнтам. Якщо страховики витрачатимуть на виплати понад 70% залучених коштів, тоді можливе зростання тарифів. Нині страховики витрачають всього 40% страхових премій.

КОМПЕТЕНТНО   

Олександр ЗАЛЄТОВ, член Нацкомфінпослуг:

— Підвищення максимального розміру страхових сум за договорами ОСЦПВ не може бути підставою для автоматичного збільшення розміру страхового платежу. Водночас страхові компанії мають право застосовувати коригуючі коефіцієнти. При цьому їм забороняється встановлювати або пропонувати встановити розмір страхового платежу, розрахований в інший спосіб, ніж визначений законодавством. У будь-якому разі у автовласника є право вибору страховика. Це передбачено статтею 14.1 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». 

Олександр ФІЛОНЮК,  президент Ліги страхових  організацій України:

— Двократне збільшення розміру страхових сум не призведе до підвищення тарифів та значного зростання збитковості, оскільки середній розмір виплати становить 11—12 тисяч гривень, а кількість виплат понад 50 тисяч гривень у загальних обсягах становить не більше 5%.