У Міністерстві юстиції  вирішили відкрити в Херсонській області оперативний штаб, до складу якого увійдуть спеціалісти органів юстиції та правоохоронці, і який забезпечить захист аграрного бізнесу від спроб рейдерських захоплень землі чи врожаю. Про це очільник відомства Павло Петренко розповів під час зустрічі з представниками аграрного бізнесу в межах одноденного робочого візиту до Херсонської області, повідомляє прес-служба Мін’юсту.

«За прикладом Херсонщини маємо намір створити оперативні штаби, які зможуть швидко і ефективно реагувати на будь-які незаконні дії нечистих на руку ділків і в інших великих аграрних областях», — розповів міністр. Такі штаби створюватимуть на базі облдержадміністрацій з юристів обласних управлінь юстиції, правоохоронців і представників фермерської спільноти. За всіма фактами спроб захоплення майна представники штабів виїжджатимуть на місця, надаватимуть правову допомогу і фіксуватимуть злочини, щоб притягти винних до відповідальності.

Міністр юстиції Павло Петренко особисто вручає документ про народження в Херсонській обласній клінічній лікарні. Фото з сайту minjust.gov.ua

«Маємо разом із правоохоронцями швидко реагувати на конфліктні ситуації, щоб осіб, які поклали око на чуже майно, жорстко покарати», — додав Павло Петренко.

Він поінформував учасників зустрічі про успішну справу щодо захисту прав власності на землю в регіоні. У курортному місті Залізний Порт зловмисник вирішив привласнити 5 гектарів пляжу. Однак завдяки небайдужій позиції місцевих активістів і швидкій реакції співробітників управління юстиції й місцевої влади вдалося вберегти цю землю від рейдерського захоплення.

«Причетні до цієї спроби захоплення особи відповідатимуть: усі матеріали вже передано правоохоронцям», — пообіцяв міністр.

Павло Петренко порадив аграріям і всім українцям користуватися послугою Мін’юсту «смс-маяк», яка є дієвим механізмом захисту майна від посягань. Сутність цього сервісу полягає в тому, що у разі початку будь-яких реєстраційних дій щодо майна його власник одразу отримує відповідне смс і може негайно звернутися до реєстратора із заявою про припинення незаконних дій з майном у реєстрі.

Міністр разом з головою Херсонської ОДА Андрієм Гордєєвим відвідав інформаційно-консультативний пункт Мін’юсту, відкритий у  Херсоні біля площі Свободи. У цьому пункті громадяни можуть отримати первинну юридичну консультацію, а також дізнатися адреси найближчих центрів і бюро безоплатної правової допомоги.

Під час перебування в Херсоні Павло Петренко вручив перші документи батькам п’яти малюків, які народилися в Херсонській обласній клінічній лікарні. Ця південна область — серед лідерів у запровадженні зручних сервісів для батьків. Нині в краї усі 19 пологових будинків приєдналися до системи, яка дає змогу видавати свідоцтва про народження безпосередньо в медичному закладі.

«Наше спільне завдання — сильна захищена країна, в якій кожна людина знає свої права, реалізує їх і захищає, а держава гарантує права, передбачені Конституцією й законом. Закон один для всіх», — підсумував Павло Петренко на час прес-конференції. 

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»