Для обговорення стану виконання Женевських домовленостей усіма їх сторонами Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк прийняв керівника Спеціальної спостережної місії ОБСЄ в Україні, посла Ертугрюля Апакана.

Прем’єр окреслив перелік заходів, невідкладно вжитих урядом на виконання домовленостей, досягнутих в Женеві. Йдеться зокрема про нещодавнє призупинення активної фази антитерористичної операції, підготовку та внесення до Верховної Ради законопроекту про недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які відбувалися під час масових акцій громадського протистояння після 22 лютого 2014 року; ухвалення урядового рішення про організацію широкого обговорення змін до Конституції, які передбачають децентралізацію влади; кампанію з вилучення незаконної зброї в населення.

У свою чергу керівник спостерігачів ОБСЄ охарактеризував ситуацію у східних регіонах України як напружену, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Представники ОБСЄ привітали перші кроки українського уряду на виконання Женевських домовленостей. У цьому контексті було наголошено, що досягнення прогресу на цьому шляху залежатиме від зусиль усіх учасників домовленостей, якими є Україна, ЄС, США і РФ.

Арсеній Яценюк підтвердив важливу роль спостерігачів ОБСЄ у наданні міжнародному співтовариству неупередженої та об’єктивної інформації про розвиток подій на сході України, і зокрема в населених пунктах, де розміщені незаконно захоплені сепаратистами будівлі. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»