Співробітники СБУ затримали поблизу Києва російського офіцера, який представлявся генералом ФСБ та був причетний, зокрема, до організації «протестів» Нацгвардії на Банковій та до вивезення у РФ тіл вбитих на Донбасі російських військових.

Про це заявив на брифінгу голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, передає УКРІНФОРМ.

«23 жовтня поблизу Києва затримано громадянина РФ, мешканця Москви, кадрового російського офіцера, Гречишкіна Миколу Васильовича, який представлявся генералом ФСБ», – сказав він.

За словами Наливайченка, затриманий організовував заходи по зриву позачергових парламентських виборів в Україні, будучи одним з «ляльководів». Він, зокрема, причетний і до інспірування так званих протестних акцій бійців Нацгвардії біля Адміністрації Президента. «Чи є він генералом ФСБ, чи ні – нас не цікавить. Він дає свідчення і буде допитаний разом з іншими «ляльководами», – заявив він.

Для прикриття Гречишкін використовував посаду редактора інтернет-видання «Российские новости».

У ході обшуку у нього вилучено РПГ-26 «Аглень» (виробництва РФ), гранату та набої до стрілецької зброї та паспорт громадянина РФ, кілька документів на різні прізвища, посвідчення помічника депутата Держдуми, редакційне посвідчення заступника головного редактора «Российских новостей». Також вилучено візитки російських високопосадовців з Міністерства оборони та Федеральної міграційної служби.

З початку АТО Гричишкін, який незаконно перебував в Україні з січня, виконував завдання ФСБ із координації діяльності лідерів незаконних збройних формувань та диверсійно-підривних груп так званих «ДНР» і «ЛНР» з іноземною спецслужбою, їх організаційного та ресурсного забезпечення. Зокрема, він встановив, організував, координував та підтримував сталі конспіративні контакти з ватажками терористичних організацій.

 Крім того, російський офіцер безпосередньо організовував через кураторів у Москві постачання на контрольовану бойовиками територію військової техніки (броньовані автомобілі «Тигр»), найманців (в тому числі 130 танкістів з м. Свердловськ, добровольців з числа радикальних козацьких формувань РФ тощо) для участі у бойових діях проти сил АТО.

«Головне, що цей громадянин РФ, називаючи себе генералом ФСБ, організовував та забезпечував незаконне вивезення до Росії та злочинне приховування тіл загиблих на території України російських військовослужбовців», – наголосив керівник СБУ.

Цим він «не лише сприяв скоєнню міжнародного злочину, а й перешкоджав ідентифікації тіл, пошуку загиблих російських громадян, чиї матері та дружини щодня телефонують на «гарячу лінію» СБУ у пошуках синів та чоловіків», – додав Наливайченко.

За його словами, свідчення, які дасть затриманий, мають пролити світло на те, як вивозився «вантаж 200» у Ростовську область, куди потім поділися тіла та чому вони не були ідентифіковані і не встановлюються обставини їх загибелі.