Проте чи стане цей варіант, запропонований Мінфіном і Державною фіскальною службою (ДФС), насправді остаточним, — вирішуватимуть нові депутати. Під час зустрічі з пресою в столиці представники ДФС запевнили, що нині доопрацьовують законопроекти, подані в парламент з урахуванням пропозицій експертного кола.

Не змінилася позиція скорочення кількості податків з 22 до 9, щоправда деякі просто об’єднають. Але це також має полегшити життя платників податків. Так, директор департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФС Неля Привалова пояснила: це скорочення кількості звітних документів, перевірок. Передбачено і суттєве зниження витрат роботодавців на оплату праці. «На зарплату найманих працівників, яка перевищує дві мінімальні, ставки єдиного соцвнеску зменшать на 60%. І разом з таким зниженням пропонуємо підвищити відповідальність роботодавця за неоформлення трудових відносин та несплату податків із зарплати», — каже вона.

Щодо податку на доходи фізосіб Неля Привалова уточнила: запропонована прогресивна шкала оподаткування стосується лише пасивних доходів, зокрема процентів, роялті, 20 або 25%. І підкреслила: дивіденди і далі оподатковуватимуть за ставкою 5%, а ставки оподаткування зарплати фізосіб залишаться такими — 15 або 17%.

Пояснила вона і запропонований механізм добровільного разового декларування доходів та майна громадянами — це так звана податкова амністія. Кожен може в декларації зазначити вартість майна, яким володіє, без зазначення джерел, з яких були отримані доходи і майно. До таких громадян не застосовуватимуть санкції. Це потрібно для того, щоб ДФС могла запровадити метод порівняння задекларованих доходів, з яких громадянин платить податки, та витрат цього громадянина. А суттєве перевищення в майбутньому витрат (понад 50 тисяч гривень на рік) декларованих доходів (без пояснення причин) і означатиме, що цю різницю теж оподатковуватимуть. Тих, хто не подасть декларації, вважатимуть такими, що володіють не більш як 200 тисячами гривень, а також тим рухомим і нерухомим майном, яке міститься у відповідних офіційних реєстрах.

Зазначила Нелі Привалова і те, що є новації, які стосуються платників єдиного податку.

А голова ДФС Ігор Білоус поінформував журналістів про виконання держбюджету. Він спрогнозував, що за підсумками року у загальний фонд надійде 266,7 мільярда гривень, що на 16,5 мільярда менше, ніж планувалося. Також він констатував, що за 10 місяців ДФС недоотримала 6,7 мільярда гривень податків з Донецької та Луганської областей. «Є також зниження зборів за використання надр. Водночас залишок неповернення ПДВ на 1 листопада зменшився і становить 13,5 мільярда гривень», — каже він.

Очільник ДФС порушив і актуальне нині питання люстрації. Насамперед він заявив, що ще до початку цього процесу з органів Міндоходів звільнили 6,5 тисячі посадових осіб, оновили майже весь керівний склад департаментів, головних управлінь територіальних органів, слідчих підрозділів податкової міліції, митниць. Під першу хвилю люстрації потрапило 73 посадовці, ще 20 звільнилися за власним бажанням. Під другу хвилю кадрового очищення, за його словами, підпадуть ще 100 осіб (переважно йдеться про керівний склад), якщо не внесуть змін у «люстраційний» закон.

Ігор Білоус розповів, що ДФС буде безпосереднім учасником другої хвилі люстрації — перевірятиме відповідність даних, вказаних держслужбовцями у деклараціях, поданих за підсумками 2013-го у відділи кадрів за місцем роботи, з базами доходів фізосіб і ДАІ, з реєстрами нерухомості. Виявлятимуть незареєстроване майно або невідповідність заробітку і вартості майна, придбаного за час перебування на посаді. Тож ДФС чекає запитів від держорганів, а також декларацій тих, кого визначили для люстрування.