Це була остання сесія Європарламенту нинішнього скликання перед виборами, призначеними на 25 травня. І, як сказав під час дебатів щодо України польський депутат Марек Сівєц, ніхто не може передбачити, яку реальність в Україні обговорюватиме Європарламент нового скликання за кілька місяців.

Єрокомісар з питань політики розширення та добросусідства Штефан Фюле заявив під час дебатів, що на сході України Росія розігрує сценарій, ідентичний кримському для «дестабілізації ситуації в країні».

На його думку, «розвиток подій найближчих днів покаже, який вибір для себе ухвалила Росія». «ЄС твердо стоїть на своїй позиції: використання воєнної сили та економічного тиску проти України чи інших держав — неприйнятні і повинні бути припинені», — сказав Єврокомісар. За його словами, на зустрічі в Женеві за участі України, Росії, США та ЄС глава європейської дипломатії Кетрін Ештон докладе всіх зусиль, «щоб зменшити напругу ситуації і втягнути РФ у майбутній переговорний процес».

Іспанський депутат Хосе Ігнасіо Салафранка переконаний, що добре треновані та озброєні люди у містах на сході Україні — це ніщо інше, як російський десант, «який виконує спецоперації з дестабілізації ситуації в регіоні». Нідерландський депутат Йоганес Корнеліс ван Баален пропонує ЄС робити термінові висновки з дій Росії. «Нам треба обов’язково розвивати оборонну систему НАТО, працювати над ефективною європейською енергетичною політикою, щоб сказати Путіну: «Залиште собі свої нафту і газ», — сказав європейський політик. Він також закликав Єврокомісію негайно підготувати жорсткі економічні санкції наступного рівня, «які вразять Путіна та його найближче оточення».

Як завжди, емоційним був виступ польського депутата Павела Коваля, який пояснив деяким своїм колегам, що «Європа стоїть на порозі нової війни». «Міністр Лавров відверто каже, що йому байдуже до наших резолюцій, а ми й досі не можемо дати Росії належної відповіді», — заявив він. Євродепутат назвав ЄС «наляканою коровою, яка боїться зробити наступний крок». Він переконаний, що нова узагальнена резолюція ЄП не вплине на Росію, це можуть зробити лише конкретні жорсткі санкції.

У своїй резолюції, яку депутати ухвалили вчора більшістю голосів, Європарламент засудив ескалацію насилля на сході України, провоковану Росією, і застеріг Москву від будь-яких спроб провести у цьому регіоні референдум на кшталт кримського.

Економічні обмеження можуть істотно вплинути на російські ринки. Фото з сайту ura.ru

Євродепутати висловили повну підтримку українському урядові, «який намагається відновиити роботу органів влади в охоплених заколотами містах» і вітає «всі стримувальні та обмежувальні заходи, за допомогою яких український уряд намагається врегулювати ситуацію». Європарламент наголошує, що українська влада має повне право на оборону своєї незалежності й територіальної цілісності згідно зі статтею 51 Статуту ООН.

Європарламент вважає, що нинішня ситуація вимагає від ЄС перейти від другої фази персональних санкцій проти російських чиновників, причетних до агресії щодо України, до третьої фази санкцій — економічних. Європарламент також закликає ЄС негайно накласти ембарго на торгівлю з Росією зброєю та технологіями подвійного використання.

У резолюції йдеться, що ЄС готовий підтримувати Україну в усіх міжнародних судових органах, якщо вона вирішить подати позови щодо порушення Росією її суверенітету й територіальної цілісності. Євродепутати «у принципі вітають ідею в. о. Президента Олександра Турчинова провести всеукраїнський референдум щодо майбутнього територіального устрою України».