Телеміст між двома парламентами ще більше об’єднав наших співгромадян. Фото Володимира ЗAЇКИ

Угоду було ратифіковано абсолютною більшістю євродепутатів. За проголосувало 535, 127 — проти. Ухвалення Угоди про асоціацію з Україною у Європарламенті вітали оплесками стоячи. Щоправда, представники крайніх правих сил та «ліві» демонстративно залишилися сидіти. 

Президент Європарламенту Мартін Шульц, який після голосування скріпив документ своїм підписом, назвав цю подією історичною і безпрецедентною. Після завершення технічних формальностей політична частина угоди набере чинності 1 листопада цього року, а угода про зону вільної торгівлі, яка становить 80% документа, — із січня 2016-го.

Це несподіване рішення, прийняте наприкінці минулого тижня Києвом, Москвою і Брюсселем, викликало чимало критики багатьох євродепутатів і потьмарило ратифікацію угоди — подію, до якої Україна пройшла важкий і драматичний шлях.

Утім, німецький депутат Елмар Брок оптимістично налаштований із приводу майбутнього угоди. «Ми ратифікуємо цей документ, текст буде зафіксовано, і ніхто за жодних умов не зможе змінити його», — заявив він.

Польський депутат Яцек Саріуш-Вольський, який у розмові з кореспондентом «УК» висловився дуже скептично з приводу відтермінування імплементації угоди, під час дебатів привітав її ратифікацію, але закликав депутатів надати Україні всю можливу підтримку.

«Якщо ми залишимо Україну на самоті, то тиск Росії посилиться. Тільки допомога Україні зброєю і запровадження нових санкцій проти РФ змусить Москву дати Києву спокій», — переконаний євродепутат. На його думку, досі дії ЄС щодо України сприймали в Росії «як прояв слабкості, як запрошення рухатися далі й захоплювати українську територію».

Загалом тональність дебатів у залі дуже точно відображала налаштованість урядів країн-членів ЄС щодо конфлікту в Україні. Протягом дискусії надзвичайно активними були позафракційні депутати, які є переважно представниками крайніх правих партій. Деякі з них навіть відкрито заявляють, що є проросійськими політиками.

Верховний комісар у справах торгівлі Карл де Гухт переконаний, що односторонні преференції у торгівлі з ЄС, які діятимуть до 2016 року, дадуть поштовх економічному зростанню України: «З моменту ратифікації Угода про асоціацію стає доконаним юридичним фактом». Лише рішення про відтермінування угоди «зробило ратифікацію можливою». Він також наголосив, що якщо Росія порушить укладені домовленості, тоді Рада ЄС змінить рішення про відкладання застосування положень ЗВТ.

Єврокомісар у справах політики розширення та сусідства Штефан Фюле наголосив, що ніхто жодним чином вже не може змінити текст угоди. «А поки що ми домовилися з урядом Арсенія Яценюка рухатися вперед шляхом реформ, у нас попереду багато роботи», — сказав Штефан Фюле.