Днями у Кабінеті Міністрів  презентували законопроект «Про державну виконавчу службу та приватних виконавців» і зміни до Закону «Про виконавче провадження». Суть цих новел полягає в тому, що вони дадуть змогу докорінно реформувати систему примусового виконання рішень судів та забезпечать запровадження в Україні інституту приватних виконавців.

Як пояснила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, в Україні склалася катастрофічна ситуація, за якої майже 70% судових рішень не виконують. Причини такого стану справ вона вбачає в тому, що у   держвиконавців низька зарплата. Мовляв, вони не тільки не мають реальної мотивації для нормальної роботи, а й чіткого та справедливого розподілу виконавчих проваджень. Шкодить і закритий процес примусового виконання судових рішень.

З огляду на все це, фахівці Міністерства юстиції разом із представниками експертного середовища розробили проект змішаної системи виконання судових рішень, повідомляє прес-служба відомства. Автори законопроекту переконані, що конкуренція на ринку, коли громадяни зможуть самі обирати, до кого звернутися з метою виконання судового рішення, врегулює ринок і дасть змогу значно ефективніше надавати послуги.

Отож, згідно з нововведеннями, приватним виконавцем зможе стати будь-яка особа, яка має два роки юридичного стажу, пройшла профільне стажування та відповідне навчання, або особа, яка має один рік стажу роботи державним виконавцем, нотаріусом, адвокатом чи арбітражним керуючим і пройшла необхідне навчання. Окрім цього, такий фахівець обов’язково має застрахувати свою відповідальність і стати членом Національної палати приватних виконавців, яка займатиметься кваліфікацією своїх членів, здійснюватиме дисциплінарний нагляд за їхньою роботою, захищатиме їхні права.

На переконання заступника міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергія Шкляра, такі зміни не лише збільшать кількість фактично виконаних рішень, а й підвищать рейтинг легкості ведення бізнесу Doing Business.

Тетяна КИРИЛЕНКО
для Урядового кур’єра»