Цього року місто над Південним Бугом передбачило 2,3 мільйона гривень цільових субвенцій на соціально-економічний розвиток сусідніх з ним сіл. Кошти виділяють під конкретні проекти, які запропонували сільські громади та схвалили депутати міської ради. Всі проекти реалізовуватимуть на умовах співфінансування з місцевих бюджетів. 

Торік місто надало семи довколишнім територіальним громадам 1,8 мільйона гривень, які вони інвестували у розвиток своєї інфраструктури. Наприклад, у будівництво спортивного майданчика в селі Агрономічне, капітальний ремонт дитсадка у Стадниці, будівництво мережі зовнішнього освітлення у Стрижавці, придбали насоси для свердловин і сміттєві контейнери у Бохониках тощо.

Цього року (залежно від кількості населення) кожній територіальній громаді місто передбачило субвенції від 150 до 450 тисяч гривень. На що їх використають? Переважно на ремонт і будівництво, тобто — на покращення умов життя. Так, Лука-Мелешкіська, Вінницько-Хутірська та Якушинецька сільські ради ремонтуватимуть дорожне покриття вулиць. У Бохониках облаштують майданчик для дітей. Стадниця зробить капітальний ремонт у будинку культури. В Агрономічному полагодять покрівлю двох житлових будинків та прокладуть водогін до вулиці Прифермерської. У Стрижавці поліпшать умови у спортивному залі та дошкільному навчальному закладі, а частину коштів спрямують на виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво каналізаційного колектора до обласного центру. Це основні з тих проектів, які заплановано реалізувати.

А ще цього року на Вінниччині швейцарсько-український проект з підтримки децентралізації влади в Україні співфінансуватиме 11 проектів сільських громад на загальну суму 6 мільйонів 850 тисяч гривень. Договори про надання цільової безповоротної допомоги переможцям конкурсу із впровадження та вдосконалення децентралізованої моделі водопостачання на рівні сільських громад області урочисто підписали у Вінниці під час засідання регіонального наглядового комітету «DESPRО».

За словами керівника проекту в Україні Оксани Гарнець, громади отримають по 370 тисяч гривень на впровадження проекту з водопостачання та ще бонусних 50 тисяч — на облаштування джерела. З обласного бюджету їм передбачено надати 550 тисяч гривень.

Проект діє в області з літа 2007 року, і за цей час зроблено чимало. Перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко каже, що реалізація проектів — не лише відновлення водопроводів та реконструкція водопровідних мереж, а й побудова цілої системи, за якою територіальна громада несе повну відповідальність за обслуговування водопровідних мереж, формування тарифів на воду та ремонтні роботи. Це підтримка процесу децентралізації, що відбувається у країні.