В Україні триває облаштування українсько-російського державного кордону: зводяться інженерно-технічні споруди та відбувається їх оснащення новітніми засобами охорони.

Активну роботу з оснащення українсько-російського державного кордону розпочато урядом в минулому році. В Кабміні наголошують, що проект «Європейський вал» дасть можливість Україні захистити територію, в першу чергу – від диверсійних груп, російських терористів та бандитів, від незаконного перетину державного кордону, незаконної міграції, торгівлі людьми, зброєю та наркотиками.

У п’ятницю, 22 травня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк оглянув інженерно-технічні споруди, зведені в рамках першого етапу облаштування «Європейського валу», та ознайомився зі зразками техніки та сучасними засобами охорони державного кордону.

Глава Уряду підкреслив, що це повинен бути перший кордон, який, в тому числі, дає можливість не дозволити російським військовим потрапити на територію України.

Арсеній Яценюк наголосив, що проект «Європейський вал» став «фактично електронною системою контролю над державним кордоном». Вона передбачає чотири можливості електронної ідентифікації – «як на землі, так і з повітря, в тому числі із залученням безпілотних апаратів».

За словами Глави Уряду, огорожі будуть встановлені лише в зоні пунктів пропуску: «По всій іншій ділянці державного кордону будуть інженерні споруди та електронні засоби моніторингу для того, щоби весь кордон був під захистом. У тому числі, бойові модулі, як мобільні, так і стаціонарні, мета яких – ураження тих цілей, які представляють небезпеку для української держави».

«Електронні засоби значно ефективніші, тому що дають можливість контролювати повністю весь кордон», – підкреслив він.

Він нагадав про проекти для облаштування кордону, продемонстровані українськими підприємствами: «Можу сказати, що пишаюся тими науковими розробками, які сьогодні продемонстрували українські компанії – вони на рівні світових розробок».

«Сподіваюся, що у нас будуть ще замовлення від західних партнерів на те, як облаштовувати державний кордон», - додав він.

Арсеній Яценюк повідомив, що проект «Європейський вал» передбачає завершення облаштування всієї інженерної та електронної системи протягом чотирьох років: «До кінця 2018 року весь українсько-російський державний кордон буде побудований, змонтований і буде ефективно захищати Україну від російських терористів».

Пресс-служба КМУ