Із чорними повязками на очах. Це актори, оператори та режисер фільма «Поводир» прийшли презентувати стрічку, яка представлятиме Україну на 87-й церемонії вручення премії «Оскар».

Олесь Санін, режисер:

«Ми знімали фільм про людей, які позбавлені зору, головний меседж, який буде написаний на наших плакатах, закрий очі – дивися серцем».

Серцем пропонують подивитися на історію американського хлопчика-поводиря, який разом зі сліпим кобзарем подорожує Україною 1930-х років.

Події розгортаються на тлі колективізації, Голодомору та тотального знищення української культури.

Олесь Санін, режисер:

«Фільм побудований на реальних подіях, на реальних історіях репресій проти української культури. На реальних історіях винищення носіїв української культури і української пісні, цілого пласту кобзарства. І про це є реальні документи, реальні свідчення».

І як у кожній стрічці не обійшлося без романтики.

Співачка у житті, співачка й на екрані – Джамала зіграла свою першу кінороль – акторки й джазової виконавиці Ольги Левицької, у яку палко закоханий червоний комісар.

Джамала, акторка:

«Вона дуже сильна дівчина. З одного боку, у неї закоханий головний НКВДист, а з іншого боку вона закохана в американця, і їхнє кохання приречене. Грати було украй важко. Не вірте нікому, хто каже: якщо у тебе був досвід зйомок, у кіно зіграти буде легко. Це не так!»

В український прокат «Поводир» вийде 12 листопада. Окремі сеанси передбачені і для людей з обмеженими можливостями зору.

Максим Асадчий, продюсер:

«Для незрячих людей буде окрема звукова доріжка у навушник, і звідти можна буде почути коментар до фільму, до того, що на екрані».

Прокат обіцяє бути надмасштабним, як для українського кіно. Картину планують показати чи не в усіх кінотеатрах країни.

Copyright © 2014 euronews