Секретаріат Міжнародного кримінального суду в Гаазі отримав від Уряду України заяву про визнання його юрисдикції щодо розслідування подій восени-взимку в Україні на Євромайдані. Про це йдеться у повідомленні прес-служби ООН.

Таким чином трибунал отримав право розслідувати можливі злочини в центрі Києва в період з кінця листопада 2013 року до кінця лютого 2014-го.

«Це означає, що тепер Міжнародний кримінальний суд має право розслідувати можливі злочини, які, як стверджується, були здійснені у зазначений період», – йдеться у повідомленні.

Наразі про початок розслідування не йдеться. Прокурор суду у Гаазі ще має вирішити, чи є достатні підстави для порушення справи.

Компетенція Міжнародного кримінального суду в Гаазі поширюється на найбільш тяжкі міжнародні злочини. Вона обмежена злочинами геноциду, агресії, злочинами проти людяності та військовими злочинами.

У двадцятих числах лютого 2014 року в центрі Києва під час сутичок з силовиками, здебільшого від снайперських куль, загинуло близько сотні людей.

Радіо Свобода