Рішення Європейського Союзу про скасування в односторонньому порядку ввізних мит для більшості українських товарів набуло юридичної сили. 22 квітня відповідний документ було оприлюднено у вівторок в Офіційному журналі Євросоюзу.

Україна поки що не відкриває додаткового доступу до свого ринку для країн європейської спільноти. Тож як очікують у ЄС, його безпрецедентне рішення стимулюватиме зростання української економіки. 

Торговельні преференції діятимуть до 1 листопада 2014 року і для нашої країни додатково дадуть майже 500 мільйонів євро. Це включатиме зокрема 97 мільйонів економії українськими експортерами від скасування ввізних мит, а також 340 мільйонів від збільшення експорту вітчизняної агропродукції та 53 мільйони від збільшення експорту переробленої сільгосппродукції.

Як раніше зазначав урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій Пятницький, скасування мит стосується 94,7 відсотка всього обсягу промислових товарів, а також 83,4 відсотка всіх товарних позицій сільгосппродукції.

Експерти наголошують, що в європейській економіці почали фіксувати тенденції до розвитку, і Україна може скористатися даними їй унікальними можливостями (скасування або зменшення мит) виходу на тамтешній ринок з якісною продукцією. Тож український експорт до країн-членів ЄС має відповідати європейським вимогам, щоб зайняти на відповідному ринку свою нішу. 

Як уточнив кореспондентові «УК» партнер правничої фірми «Софія» Олександр Поліводський, рішення ЄС про зниження (скасування) мит в односторонньому порядку набуло чинності 23 квітня. Тобто це сталося днем пізніше після публікації про це в Офіційному журналі Євросоюзу.