Квоти на виробництво молока й молочних продуктів у Євросоюзі скасовуються 31 березня після 30 років існування. Відтепер європейські фермери можуть виробляти стільки молока, скільки вважають за потрібне. Це загострить конкуренцію на світовому ринку молочних продуктів і має знизити ціни.

«Через скасування квот, очевидно, виникне питання про зміни в цінах. Але ми зможемо задіяти ринкові механізми, якщо виникне серйозна криза. Так, новий фінансовий інструмент буде доступним у всіх країнах ЄС, якщо вони захочуть скористатися допомогою Європейського інвестиційного банку для реструктуризації молочної промисловості», – заявив Філ Хоган, комісар ЄС з питань сільського господарства на прес-конференції у Єврокомісії

Запроваджені 1984 року, квоти мали стримати виробництво молока у ЄС, яке набагато перевищувало попит. Незважаючи на обмеження, Євросоюз виробляє нині більше чверті всього обсягу молока у світі. Експерти кажуть, що після зняття квот виробники молока мають підвищити вимоги до своєї продукції й активніше просувати її на ринок. У Брюсселі наступного тижня очікуються масштабні акції протесту молочних фермерів.

Euronews