У День Соборності на Європейській площі, що у центрі міста, відкрили пам’ятний знак на честь вінничан, які загинули у кривавих протистояннях під час Революції гідності та за незалежність України на Донбасі. Його встановили  поряд із Меморіалом слави, навпроти могил краян, які не повернулися з Другої світової війни.

Вшанувати пам’ять героїв сучасності прийшли рідні загиблих, перші особи обласної й міської влади, представники релігійних конфесій, військові, волонтери та багато інших небайдужих вінничан, різних за віком. Право відкрити меморіальний знак пам’яті Небесної Сотні і загиблих в АТО героїв громада надала рідним майданівця Максима Шимка та льотчика Дмитра Майбороди, яким посмертно присвоєно звання Герой України. Коли після подій на Майдані влада міста обіцяла встановити пам’ятний знак Небесній Сотні, ніхто не знав, що будуть трагічні звістки зі сходу країни. Сьогодні ж усім зрозумілі слова на постаменті: «Пам’ятний знак на честь вінничан, що полягли за демократичне майбутнє і територіальну цілісність України». 

Пам’ятник виготовлено з граніту і латуні у формі тризуба із зображенням сокола. Фото автора

«Сподіваємося, що цей пам’ятний знак стане місцем, де завжди будуть свіжі квіти і куди приходитимуть люди вшановувати пам’ять усіх тих, хто загинув за нашу з вами волю і незалежність. Тут присутні наші військові, які на ротації. Від щирого серця хочу подякувати їм за мужність і патріотизм. І побажати всім миру та щоб якнайскоріше наші хлопці повернулися зі сходу живими і неушкодженими», —  зазначив виконуючий  обов’язки міського голови Сергій Моргунов.

До присутніх звернулася мати Максима Шимка Зоя Кузьменко: «Дитина моя загинула за те, щоб у нас було безхмарне небо, щоб був мир у всій Україні, щоб нам добре жилося. Але у нас у країні йде війна, і вже не одна зажурена, заплакана мати. Найкращі з кращих падають від куль, своїми серцями прикривають землю, і в  селах та містах звучать слова «Герої не вмирають». Хочу низько вклонитися матерям, діти яких захищають нашу країну. Люди, не будьте байдужими! Бо байдужість породжує ненависть і горе, а нам потрібно, щоб ми бачили і відчували, що Україна з нами, ми разом з державою і підтримуємо одне одного». 

Сестра загиблого командира екіпажу літака Ан-26 Дмитра Майбороди Ірина наголосила, що жодна держава не має права посягати на суверенітет і територію іншої.

Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Представники релігійних конфесій освятили пам’ятний знак і помолились за загиблих та за мир в Україні. Після цього поклали квіти. 

Зауважимо, що пам’ятник виготовлено і встановлено коштом небайдужих вінничан.