Нещодавно 127 родин із Вінниці та села Агрономічне отримали квартири за державною програмою «Доступне житло».

«Це підтвердження того, що програма «Доступне житло» потрібна та ефективна. Я переконаний, це програма майбутнього», — зауважив голова облдержадміністрації Анатолій Олійник, вітаючи мешканців новобудови.

Споруджували 99-квартирну десятиповерхівку на вулиці Тимощука у Вінниці із залученням коштів населення, наданням довгострокового пільгового кредиту комунальною організацією «Обласний фонд сприяння інвестиціям і будівництву» та кредитних ресурсів державних банків. Підтримку держави отримали 34 родини. Зі слів представника замовника будівництва та генпідрядника, директора ТОВ «Промислово-інвестиційна компанія «Поділлябудінвест» Ігоря Гладкова, держава повністю виконала свої зобов’язання перед людьми.

А в селі Агрономічне отримали сертифікати новосели 4-поверхового 28-квартирного будинку. Тут обласний фонд надав кредити шести забудовникам, ще дві родини отримали пільгові банківські кредити згідно з урядовою постановою «Про затвердження Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов».Також у Вінниці розпочали приймати заявки від громадян на отримання житла за муніципальною програмою. Коло її учасників розширили: тепер у ній можуть брати участь військовослужбовці-вінничани, які воюють у зоні АТО, і члени їхніх сімей, а також тимчасові переселенці з Криму та Донбасу, які хочуть жити у подільському місті. За час чинності програми у місті збудували три муніципальних будинки, у яких оселились 344 родини. Тепер планують звести ще три за сучасними енергоощадними технологіями загалом на 207 квартир. Їх вводитимуть у дію поетапно.

До речі, у Вінниці нині «квадрат» нового житла за ринковою ціною коштує від 7 до 9 тисяч гривень, а за муніципальною програмою — значно дешевше.

«Попри значне подорожчання будматеріалів та додаткові витрати, нам вдалося сформувати ціну квадратного метра нового об’єкта програми на рівні 6650 гривень, що на 23% нижче за проектну вартість. Найближчим часом проведемо жеребкування між учасниками і розпочнемо будівництво», — зазначила директор департаменту економіки та інвестицій міської ради Галина Якубович.