Європейський сквер Миколаєва став місцем, де на річницю Революції гідності встановлено пам’ятник Героям Небесної Сотні та військовослужбовцям, які загинули в зоні АТО. «Рік тому почався новий відлік в історії України, — зазначив на заході голова Миколаївської облдержадміністрації Вадим Меріков. — Ми вийшли на вулиці на мирні акції протесту заради європейського демократичного майбутнього. Герої Небесної Сотні віддали свої життя за  вільну державу, за майбутнє кожного українця». Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Народний депутат України Тарас Кремінь зазначив, що місто стало надійним форпостом держави: «Миколаїв першим зібрав у далекій похід наших десантників, першим показав приклад, як треба боронитися. А сьогодні цим скульптурним дивом ми підтверджуємо, що пам’ятаємо і поважаємо подвиг наших Героїв».

Пам’ятник справді вийшов величним і водночас пронизливим. Над його створенням працювало понад 20 митців. Сама скульптура заввишки чотири метри символізує воскресіння, боротьбу світла і темряви та перемогу добра. Художник Сергій Іванов і скульптор Володимир Цісарик зробили так, що під іншим кутом зору відкривається нова деталь. «Сьогодні в нас славетний день, — зазначив Сергій Іванов, — коли ми вшановуємо пам’ять всіх загиблих за незалежну, вільну, європейську Україну. Я радію, що миколаївці одними з перших так увічнили пам’ять загиблих». 

Присутні поклали до підніжжя квіти та встановили лампадки, не стримували сліз, згадуючи загиблих.