Вони тягнуться до світла, наче підсніжники, щоправда, те світло поки що штучне. Тут, у Рівненському перинатальному центрі, де хлопчики-трійнята з’явилися на світ, їм надзвичайно комфортно. Символічно, що такий коштовний потрійний подарунок доля зробила мамі до жіночого свята. 

— Марія Огієвич перебувала під нашим пильним наглядом останні два місяці, — каже головний лікар Вікторія Єнікеєва, — адже діти з трійні зазвичай народжуються недоношеними. Тому ми прийняли рішення про кесарів розтин на 34-му тижні вагітності. І не помилилися: троє наших богатирів здорові й жваві. Один важить 2 кілограми 800 грамів, другий — 2,300, а найменшенький — лише 1,480. Саме йому знадобиться найбільше уваги й турботи. Тож мама пробуде в нас доти, доки цей козак не важитиме хоч два кілограми.

Мамі ще важко, але вона вже вперше підійшла до своїх хлопчиків. Фото автора

Та найцікавіше, що вдома, в селі Дроздинь Рокитнівського району, на матір-героїню чекають восьмеро діток — п’ять донечок та троє синочки. Тепер сильна стать переважатиме. Марія та її чоловік Іван уже обрали хлопчикам імена за принципом, щоб усі починалися з літери Д: Дмитро, Денис та Демир.

— У нашому селі всі сім’ї багатодітні, всі матері-героїні й усі багато працюють, щоб утримувати великі родини. А головне — не втрачають надії, бо знають: якщо дав Бог дітей, то дасть і на дітей, — мало і водночас так багато сказала ще слабка після операції пані Марія.

Є в цих словах особлива життєва мудрість поліських матерів, які вершать найвищу державну політику — продовження нашого роду. Саме Рокитнівський район традиційно б’є рекорди народжуваності не лише в Україні, а й у Європі.

До речі, у Рівненському обласному перинатальному центрі щомісяця з’являються на світ понад 300 малюків. Торік тут народилося 3 587 дітей, серед них 99 двієнь та одна трійня. Огієвичі ж відкрили цьогорічний потрійний рахунок.