Ось такі «харчі». Фото надане автором

Картинки з яскраво палаючими вантажівками гуманітарних конвоїв РФ, які злітають у повітря в Ставропольському краї й Братську, обійшли весь Інтернет. І чого б їм вибухати, якщо в кузовах вони, як переконує російська сторона, везуть продукти харчування? Або хімічні реагенти? Або ще щось не менш мирне?

Щоправда, ознайомитися із вмістом вантажу можуть або ті, хто його відправляє в Росії, або ті, хто отримує на Донбасі, тобто бойовики. Одні ліпші за других!

Але секрет Полішинеля розкрили бійці одного з підрозділів Збройних сил України. Один з них, студент Національного університету біоресурсів і природокористування України Андрій, днями приїздив до Києва складати сесію. Бо ж війна війною, а сесію ще ніхто не скасовував, жартує боєць із позивним «Марія».

— Ми перевіряли на блокпосту легкові автівки, які рухалися з боку Дебальцевого на підконтрольну Україні територію й виявили в одній з них нібито гуманітарний вантаж — великі банки з тушонкою, — розповідає він. — Автомобіль був просто забитий товаром. Та коли один з моїх товаришів узяв банку в руки, здивувався її вазі. Не може тушонка бути такою важкою! Відкрили банку, а там… гранати. У другій — набої. Ось такі «харчі». А з’явилися вони після прибуття одного з останніх російських гумконвоїв.

Тож дивуватися вибухам на трасах не доводиться. Адже тушонка зі смаком тротилу…

Валентин ОБРАМБАЛЬСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»