Пригадуєте Алісу з країни чудес, яка говорила: щоб досягти результату, треба бігти вдвічі швидше. Саме ці слова згадали учасники молодіжного форуму «Перспективи профспілкового руху очима молоді», що відбувся на Рівненщині. Молодь упевнена: час перемін приносить не лише труднощі, а й відкриває нові можливості. Особливо для тих, хто якраз і готовий, образно кажучи, бігти вдвічі швидше: тобто, працювати багато і професійно.

— Нині членами профспілок на Рівненщині є близько 65 тисяч молодих людей, 25 тисяч із них студенти, найактивніша частина суспільства. Саме завдяки позиції студентів курс країни змінився на європейський. Але щоб держава безповоротно і впевнено йшла цим курсом, потрібні молоді фахівці, які володіють іноземними мовами й постійно самовдосконалюються, — каже голова Федерації профспілок Рівненщини, доктор економічних наук Микола Шершун. — Адже головне на цьому шляху — економіка. Її реформування цілком під силу молодим, а завдання держави загалом і профспілок зокрема — збереження наявних робочих місць і створення нових, у тому числі високотехнологічного першого робочого місця, гідна зарплата та умови праці. Якби тепер частку оплати праці в собівартості продукції довести до 30% як у Європі, то в Україні не стояло б питання про середній клас і рівень життя в суспільстві. У нас, на превеликий жаль, ця частка становить лише 7–8%. Тому головні завдання профспілок вбачаю саме в цьому.

Сама ж молодь, об’єднана у профспілки, переконана: треба лише подолати страх, бо це найстрашніший ворог людини. А профспілка має стати тією сходинкою, яка допоможе молодій людині проявити себе, стати активною у всіх проявах життя. Тобто роль профспілки у вихованні молодих лідерів, які знають, до чого йдуть, і які сформують нове громадянське суспільство, має стати вагомішою. «Профспілка — це рівноправний партнер, якого чують Президент, уряд, роботодавці», — зазначили учасники форуму у зверненні до керівництва держави, Всеукраїнського об’єднання роботодавців, Федерації профспілок України. А в тому, що не політики і не партійні лідери, а саме професіонали вирішуватимуть долю України, молодь не сумнівається. Це будуть люди, які знають проблеми суспільства знизу, тому прийматимуть такі рішення, які дадуть змогу нам стати суспільством розвитку. І цей розвиток стане незворотним. Чи ж почують молодь у високих кабінетах?