Серед можливих санкцій США проти США обговорювалося і замороження особистих фінансових активів президента РФ Володимира Путіна.

Як пише Times з посиланням на офіційних американських осіб, цей аргумент був одним із найвагоміших аргументів Заходу під час чотирьохсторонніх переговорів, які пройшли напередодні у Женеві.

Як повідомляє видання, Путін має $40 млрд на рахунках у швейцарських банках.

Західні розвідслужби також підозрюють, що особисте надбання Володимира Путіна , джерелом якого є великі пакети акцій в російських енергетичних компаніях, зберігається на рахунках у банках Швейцарії.

Однак будь-які активи, які Путін міг розмістити на рахунках у зарубіжних фінансових інститутах, швидше за все, не оформлені на його ім'я. Очевидно, що довести приналежність цих активів російському лідерові буде дуже важко, але у американського міністерства фінансів є спеціальні розшукові повноваження.

У зв'язку з кризою в Україні міністерство фінансів США вже заморозило рахунки 38 росіян, включаючи кримських сепаратистів, а також ввело санкції відносно двох російських банків.

Як відмічає видання, серед цих осіб немає імені Путіна, оскільки санкції, спрямовані проти президента Росії, були б вельми провокаційним кроком. Однак, якщо цей крок буде все-таки зроблено, то пошуками активів Путіна займеться спеціальне управління мінфіну США з боротьби з тероризмом і фінансової розвідки.

Раніше міністри закордонних справ країн-членів ЄС заявили, що в разі провалу дипломатичних заходів вони розширять список з 33 високопоставлених росіян, які втратили право в'їзду на територію Євросоюзу, і чиї рахунки в європейських банках були заморожені. ЗМІ повідомляли, що в новий список ввійдуть 107 росіян. У тому числі – практично все вище керівництво Росії.

5 канал