Провадити гастрольно-концертну діяльність філармонійним колективам і виконавцям вже роками надто скрутно. І заважає цьому передовсім нестача коштів. Творчим же людям розширення географії виступів, представлення власних концертних доробків різній слухацькій аудиторії, нові поїздки, зустрічі — мов цілющий ковток свіжого повітря. Ситуація змушує шукати вихід, проявляти ініціативу, братися за впровадження певних мистецьких проектів.

Директор Тернопільської обласної філармонії народний артист України Ярослав Лемішка каже, що наголос зробили на обмінних концертах. Задля цього свого часу зібрали у місті колег з усіх обласних центрів. Так і зародився творчий проект «Тернопільські зустрічі». Його втілення засвідчує: справа добра, адже додає барв у концертній діяльності колективів, поліпшує їх фінансове становище. Глядачі ж активніше стежать за афішею філармонії, позаяк завжди бере цікавість до виконавців з інших куточків України. І цього року тернополяни на свої гостини запросили чимало відомих колективів.

Як заграю та ще й у бубон вдарю, душа враз заспіває. Фото надані автором

На філармонійній сцені в місті над Серетом зокрема виступатимуть Національний академічний оркестр народних інструментів України, Національна капела бандуристів України, чоловіча хорова капела України ім. Левка Ревуцького. Обмінні концерти організовуватимуть із Чернівецькою, Вінницькою, Житомирською, Івано-Франківською, Хмельницькою, іншими обласними філармоніями. Є у планах виступ симфонічного оркестру з Тернополя під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Мирослава Кріля в Луганську. Тернополяни ж, відповідно, насолоджуватимуться грою такого самого колективу з Донбасу.

Першим цьогорічні «Тернопільські зустрічі» розпочав Державний академічний Волинський народний хор. І представив різдвяну концертну програму з колядками, щедрівками, народними піснями й танцями. Як зізнався художній керівник і головний диригент хору заслужений діяч мистецтв України Олександр Стадник, цей проект вдалося вперше показати за межами рідного краю. Тож, окрім тернополян, концерт змогли побачити нинішнього січня ще й хмельничани та рівняни.

Олександр Стадник каже, що головне для його колективу — «винести на сцену нові пісні, подарувати їм друге життя». Хоч він не прихильник автентичного співу, прагне радше дослухатися до темпоритму нашого теперішнього життя, тож шукає різні шляхи подачі, обробок зокрема й різдвяних пісень. Але завжди обов’язково зберігає «зерно» народного твору.

Тернополяни дуже зворушливо сприймали виступ волинян. Численні «Браво», гучні щирі оплески, підспівування й усмішки глядачів були нагородою колективу за півторагодинне яскраве народне видовище.

«Дуже дякую за сльози радості від високого мистецтва», — подякував, серед інших, представник народного аматорського хору «Калина» із Шумського району Ярослав Борошенко. Самодіяльні співаки усім колективом приїхали вечірньої пори майже за сто кілометрів заради того, щоб побувати на концерті Волинського народного хору.

Тим часом на чергові гостини-зустрічі Олександр Стадник пообіцяв привезти тернополянам нову програму хору, яка складатиметься з пісень, танців, вокально-хореографічних композицій весняно-літнього волинського фольклору. Шанувальники, звісно ж, чекатимуть на цей концерт, як, зрештою, й на виступи колективів з інших міст країни.