Президент Петро Порошенко провів зустріч із міністром закордонних справ Нідерландів Франсом Тіммермансом. Висловивши глибокі співчуття нідерландському народу у зв’язку з трагедією літака MH-17, глава держави запевнив: за його дорученням уряд робить усе можливе для того, щоб розслідування обставин терористичного акту велося під міжнародною егідою ICAO. Петро Порошенко також зазначив, що запросив представників Нідерландів разом з представниками інших країн, чиї громадяни також загинули, взяти участь у роботі комісії, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент зазначив, що експерти ОБСЄ вже на місці, але їм весь час  заважають у роботі, не дають змоги збирати докази, брутально поводяться з тілами загиблих. «Ми вважаємо, що ця ситуація є неприпустимою. Ми не допустимо перешкоджання у роботі комісії і того, щоб представники інших країн не мали можливості провести об’єктивне дослідження», — заявив він.

Президент повідомив, що готуються міжнародні юридичні позови, щоб так звані «ЛНР» та «ДНР» були визнані терористичними організаціями у світі. «Я впевнений у тому, що суд над терористами має відбутися обов’язково», — заявив Петро Порошенко.

У свою чергу міністр закордонних справ Нідерландів поділився своїми відчуттями, коли вчора ввечері він прибув до Києва та побачив біля будівлі посольства своєї країни багато квітів і людей. Він запитав їх російською, що вони роблять тут, почув у відповідь: «Висловлюємо свою солідарність».

«Мій перший пріоритет — повернути наших людей додому. Родини хочуть поховати своїх рідних, — сказав Франс Тіммерманс. — Ми шоковані новинами про те, що тіла можуть переміщати з місця на місце. Будь ласка, допоможіть нам повернути наших людей додому, щоб достойно їх поховати».

Міністр висловив думку, що ця трагедія відкрила очі Європі на те, що відбувається в Україні. Нідерланди відтепер будуть активно сприяти більш рішучим діям з боку Європейського Союзу, заявив він.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час зустрічі з нідерландським дипломатом від імені уряду висловив глибокі співчуття народу Нідерландів: «Наші молитви з родинами, які втратили своїх близьких». Він нагадав, що Україна ініціювала міжнародне розслідування катастрофи MH-17 та закликала уряди взяти в ньому участь. Україна очолить цей процес. «Ми хочемо бути максимально відкритими», — підкреслив він.

Проте, наголосив Прем’єр, терористи, підтримувані і фінансовані Росією, намагаються знищити докази міжнародного злочину. Уряд України поінформував усі країни-члени ЄС і США про розвиток ситуації. Урядом забезпечено необхідні технічні засоби та персонал для проведення розслідування та судово-медичних експертиз тіл загиблих, а також забезпечено всі можливості для репатріації тіл до відповідних країн, однак на даному етапі терористичні угруповання унеможливлюють цей процес, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»