Реформування сфери культури — одне з головних завдань не лише гуманітарної політики, а й соціально-економічного розвитку держави. Воно складне і багатопланове. Тривалий час шляхи вдосконалення шукали науковці, діячі мистецтв, громадські організації. Їхні напрацювання стали основою проекту стратегії розвитку української культури, презентація якого відбувалась за участі віце-прем’єр-міністра — міністра культури В’ячеслава Кириленка.

У ній взяли участь відомі експерти, науковці, представники мистецьких кіл. Зокрема кінорежисери Олесь Санін, Мирослав Слабошпицький, Ахтем Сейтаблаєв, Роман Балаян, письменники Віталій та Дмитро Капранови, співачка Марія Бурмака, лідер гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко.

Представлений проект — це спроба визначити й запропонувати для обговорення головний напрям змін культурної сфери впродовж довготривалого періоду, а також план дій, яким передбачено конкретні кроки на першому етапі реалізації стратегії.

Зокрема вона передбачає досягнення п’яти основних далекосяжних цілей: визнання провідної ролі культури у побудові майбутнього України; забезпечення державної підтримки культурного розмаїття; підтримка, поширення та збереження національного культурного продукту; посилення ролі культури в соціально-економічному розвитку країни; забезпечення державної підтримки інноваційних, креативних індустрій сьогодення.

Проект побудовано на принципах демократичності, прозорості через залучення громадськості до публічних обговорень, громадських та експертних рад, децентралізації управління культурою та розраховано на 10 років. Його реалізація передбачає два етапи. На першому створюватимуть передумови для досягнення довгострокових стратегічних цілей, робитимуть конкретні кроки у таких напрямах: культурна спадщина, музейна і театральна діяльність, розвиток кіно, бібліотечна справа й розвиток читання, сучасне мистецтво, мережа культури, науково-освітня робота, комунікаційно-суспільна діяльність.

Мета стратегії — забезпечення провідної ролі культури у побудові майбутнього держави. Вона наголошує на об’єднуючій ролі української культури в національному розвитку.

Серед пріоритетів стратегії — модернізація системи фінансування та економічної підтримки культури, створення інноваційних фондів, модернізація управління галуззю, сприяння створенню національного культурного продукту.

В’ячеслав Кириленко наголосив, що запропонований проект — попередній варіант для широкого обговорення. Міністерство прагне узагальнити всі пропозиції, щоб остаточний варіант винести на затвердження уряду. Орієнтовно це планують зробити у вересні.