Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»

Шляхи розв’язання проблеми збереження культурних цінностей у Криму та наміри щодо вшанування ветеранів Великої Вітчизняної війни 9 травня означив під час урядового брифінгу міністр культури Євген Нищук.

«9 травня ніхто не скасовуватиме. Держава вшановуватиме героїв Великої Вітчизняної війни, — наголосив він. — Війна — найбільше лихо в житті. І, безперечно, дослідження цієї теми триватиме ще багато років. Слід щороку з’ясовувати, скільки осіб насправді загинуло у той період». Так міністр розповів, що 9 травня його відомство наполягатиме на тому, аби в усіх церквах та храмах країни десять разів відбили дзвони. Адже, за даними Мінкульту, під час Великої Вітчизняної війни загинуло близько 10 мільйонів наших співвітчизників.

«Будь-який агресор програє у тих, хто стає на захист рідної землі», — сказав Євген Нищук і перейшов до теми збереження та навіть захисту культурних цінностей. Розпочав із стародавнього міста Херсонес Таврійський і Бахчисарайського ханського палацу — двох об’єктів культурного надбання Криму, які пропонували ще влітку цього року внести до списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 1 вересня українська сторона має подати до штаб-квартири організації у Парижі так зване номінаційне досьє.

Вітчизняна сторона вимогу майже виконала, однак тимчасова анексія Криму Росією внесла корективи. З огляду на це днями міністр побував на форумі за участю його колег у Парижі, де поспілкувався з генеральним директором ЮНЕСКО Іриною Боковою. На запитання, чи увійдуть ці два об’єкти до списку Всесвітньої спадщини, Євген Нищук почув неоднозначну відповідь. Мовляв, нині організація «у рамках мандату узгоджує з юристам процес». «Подібна ситуація була у Косово, Осетії, на Кіпрі. Але у нас особливі умови, бо маємо особливого сусіда на півночі. За будь-яких обставин українська сторона не визнає факту переходу об’єктів культурної спадщини під юрисдикцію Росії», — зауважив міністр.

Особливу увагу приділили в Парижі й проблемам трансферу мистецької спадщини Криму. Нині виставка з нашими витворами мистецтва перебуває в Амстердамі, потім цінності повернуться до Києва. І якщо в Криму їм гарантуватимуть повну безпеку, коштовні для держави речі поїдуть на півострів. Проте Євген Нищук стурбований заявами російських колег: «В Амстердамі на виставці представлено багато цінних речей. Зокрема картини Айвазовського, скіфське золото. На офіційному рівні у нас усю комунікацію з РФ порушено. Однак є сигнали, що це все Росія хотіла би перемістити до себе».