В Україні затвердили нові стандарти вказівників. Національний стандарт графічних знаків для медичних закладів ініційований та розроблений фахівцями державного підприємства «Укрмедпроектбуд» та Українського науково-дослідного інституту дизайну та ергономіки. Відтепер українські лікарі матимуть зразок навігації у лікарнях, який має значно спростити життя їм самим та пацієнтам, які часто змушені блукати коридорами та розпитувати лікарів, як знайти потрібний кабінет.

Для нового стандарту було розроблено 140 знаків. Вони поділені на знаки щодо медперсоналу, медичних спеціальностей, служб і приміщень медичних закладів, пацієнтів, дитячих медичних закладів.

— Під час роботи над проектом нового корпусу лікарні «Охматдит» ми зіткнулися з тим, що в країні немає стандартів для організації навігації пацієнтів по лікарні, як, наприклад, у Європі, — розповідає директор ДП «Укрмедпроектбуд» Ірина Коваль. — Тим часом сучасна і велика лікарня повинна мати і якісну навігацію. Тож ініціювали процес зі створення такого стандарту, адже легше було зробити самим, ніж чекати це згори.

Як правило, в медичних закладах максимум є нумерація по кабінетах і табло біля реєстратури. Унаслідок пацієнти, які й так перебувають у певному стресі, почуваються як у лабіринті. Натомість нові універсальні позначення та знаки-вказівники допоможуть у кожній ключовій точці простору обирати правильний напрямок руху.

За зразок взяли європейські знаки, але українські фахівці з Інституту дизайну та ергономіки хотіли обов’язково розробити на базі європейського свій український, унікальний стандарт.

— Тестувати знаки нам допомагали психологи та лікарі «Охматдиту», крім того, ми проводили фокус-групи, щоб зрозуміти, як новації сприймають пацієнти. Нас тішить змога щось змінювати в старій системі та вдосконалювати, формувати середовище, в якому нам працювати, — додала Ірина Коваль.

За словами директора Українського науково-дослідного інституту дизайну та ергономіки Володимира Свірка, знаки для дитячих медичних закладів було розроблено з урахуванням дитячого сприйняття. Форма піктограм більш м’яка, має заокруглені кути, вони не містять елементів, що можуть налякати дитину. Загалом поява ідентичних графічних знаків у медичних закладах країни важлива з огляду на напрям гармонізації українського законодавства з європейським. Адже, відповідно до нових принципів змін у системі охорони здоров’я, пацієнти тепер не будуть прив’язані до однієї районної поліклініки, а набагато частіше звертатимуться до спеціалізованих закладів або консультаційних центрів. Тому важливо, щоб люди легко могли орієнтуватися у новому для них медичному закладі.