«Ми не очікували, що нас так тепло зустрічатимуть. Я жила в родині, де кожен знає колядки. Хочеться, щоб і в нас так само дбайливо ставилися до українських традицій», — розповідає про враження від подорожі до Львова старшокласниця з Лисичанська Ксенія Мохнарь. А її ровесниця з Кремінної Анастасія Шмельова показує яскравий рушник, ікону Почаївської Богородиці та великий «Кобзар» — подарунки від директора школи-ліцею з Ковельського району Волинської області. 

«Ми обмінялися телефонами та електронними адресами з новими друзями, і тепер постійно спілкуємося», — зазначає дівчинка.

«І не важливо, якою мовою ми розмовляємо, головне — ми всі одна сім’я», — підхоплює тему Марійка Ширяєва. Вона зараз живе у Сватовому, куди разом із батьками перебралася з Луганська. Марійка змогла помандрувати на зимових канікулах до Львова та Івано-Франківська. Зізнається, що їх «прийняли так привітно, що мені здавалося, ніби я їхня рідня. Спочатку моя мама телефонувала і хвилювалася, але зрозуміла, що у мене все гаразд».

Ось це і було головною метою акції, яка відбулася завдяки домовленостям голови Луганської облдержадміністрації Геннадія Москаля з колегами — очільниками західних областей країни. Діти з Луганської області не просто отримали змогу весело та пізнавально відпочити під час зимових канікул, а й побачити, як живуть їхні однолітки на іншому кінці нашої країни — у Волинській області та Луцьку, на Тернопільщині, Закарпатті, Львівщині, у Чернівцях, Рівному, на Коломиї та Івано-Франківщині.

Про свої враження діти розповіли під час брифінгу в Луганській ОДА і показали, як багато подарунків привезли з собою. Фото Романа МАМЕДОВА

«Дитяча дипломатія дуже успішна, вона розв’язує багато завдань. Коли дорослі не розуміють одне одного, діти здатні знайти спільну мову», — зауважує начальник департаменту освіти і науки Луганської ОДА Ірина Цимбал.

А діти навперебій розповідають про екскурсії й колядки, пісні та подарунки. І кожен зауважив душевне ставлення до себе. Вони привезли на Луганщину багато нових для себе, але усталених народних традицій. «Вивчили вертеп, з яким колядували в Теребовлянській районній  адміністрації на Тернопільщині. Зібравши певну суму грошей, ми одностайно вирішили передати її на допомогу солдатам із зони АТО. І хочемо започаткувати таку традицію в усій Україні», — каже Даринка Сокирко з Біловодська.

«Ми розмалювали на великому ватмані карту України. Половину (схід) розфарбовували наші нові друзі з Чернівців, половину (захід) — ми. І написали свої побажання Україні. Вийшла дуже красива єдина країна», — розповідає вокалістка ансамблю «Усмішка» з Сєвєродонецька Катерина Стародинова. І нехай так буде завжди!