«Планета Бізнес» завітала до столиці Латвії — Риги. За останні роки тут суттєво збільшилась кількість мікропідприємств. Насамперед це повязано з тим, що створити підприємство стало набагато простіше. По-друге, тому що малі та середні підприємства виступають рушіями економічного розвитку.

Органічна косметика, вироблена в Латвії, — історія успіху компанії Kivvi надихає підприємців. Ще у 2011 році дохід компанії сягав лише 25 тисяч євро на рік, сьогодні він перетнув позначку у 250 тисяч євро.

«Коли ми починали, нас було двоє у маленькому офісі, і ми виробляли шість продуктів. Сьогодні нас 12, і ми виробляємо 30 продуктів, які експортуємо до 14 країн», — розповіла засновниця Kivvi.

Остання новинка Kivvi — органічна косметика для салонів краси. Засновниця компанії каже, що розвиток відбувається так швидко, тому що у Латвії існують усі необхідні умови для ведення бізнесу:

«Політика оподаткування мікропідприємств дуже приваблива — ми маємо віддавати лише 9% від доходів. Система бухгалтерського обліку стала простіше. Можна робити це самотужки».

Ініціатором програми допомоги мікропідприємствам виступила Торгово-промислова палата Латвії. У 2013 році проект був відзначений престижною нагородою — Європейським гран-прі за підтримку духу підприємництва.

Спрощення системи реєстрації та оподаткування мікропідприємств були частиною програми заходів, покликаних вивести Латвію з глибокої кризи…

«У розпал економічної кризи ситуація у Латвії була невтішна, так, наприклад, рівень безробіття сягав 17%. Тоді премєр країни звернувся до нас, Торгово-промислової палати. Наша відповідь була така: потрібно створити програму підтримки мікропідприємств. Так безробітні люди зможуть самі собі створити робочі місця», — розповів очільник Торгово-промислової палати Латвії.

За три роки існування програми підтримки економічна статистика нарешті почала тішити як політиків, так і бізнесменів.

«Сьогодні, три роки після запуску програми, ми можемо навести такі цифри: 30 тисяч нових мікропідприємств, 53 тисячі нових робочих місць та 40 мільйонів євро надходжень до держбюджету», — розповів очільник Торгово-промислової палати Латвії.

Секрети успіху від засновниці компанії Kivvi:

«Розвивати бізнес крок за кроком. Впродовж перших років вкладати прибутки у розвиток. Стимулювати зростання. Ось моє бачення бізнесу».

Copyright © 2014 euronews